Startsida - Nyheter

Hen i SAOL – en framgång för svensk feminism

I veckan meddelande redaktörerna bakom SAOL – Svenska Akademiens ordlista – att ordet hen nu fått plats i ordlistan med motiveringen att användningen ökar. Regissören, FUL-redaktören och hen-pionjären Nasim Aghili välkomnar beskedet.

Scenkonst och tidningskollektivet FUL var pionjärer när det kommer till att frekvent använda ordet ”hen” i Sverige – vad säger du om att ordet nu kommer in i SAOL?

– Hurra! Vi har väntat på detta i flera år. Vi har bland annat brevväxlat med SAOL som upprepade gånger svarat att dom inte tror att ordet nånsin kommer att bli etablerat eller använt av många. Vi är glada att dom har insett att dom haft fel.

Ebba Witt Brattström säger i Svd att ordet ”skymmer kvinnokönet” – och att användningen av det samma innebär ett bakslag för feminismen – vad är din inställning?

– Ebba Witt Brattström säger själv att hen har en ”ädelfeministisk” bakgrund. Självklart är vi inte överens eftersom jag har en intersektionell bakgrund och anser att ”kvinnofrågan” är mer komplex än ädelfeminister, som hen, påstår och praktiserar i sina priviligierade liv. Att hen finns med i SAOL är en framgång för svensk feminism.

Den tilltagande användningen av hen, en och den – tror du att de har inneburit några reella – eller symboliska feministiska framsteg – eller är det främst det grammatiskt praktiska användandet som ökar?

– Det praktiska användandet har ökat och det blir då en omedveten men ändå en feministisk handling som långsamt kan cementera en ny ordning. Den ordningen är självklart reell för dom som ständigt blir begränsade och feldefinierade på grund av ett snävt och normativt språk. Att bli speglad genom språk är oerhört viktigt och har direkt påverkan i ens vardag. Däremot hoppas jag att hen också kommer att användas mer i talspråk och oftare med aktivistiska anspråk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV