Nyheter

Hijabupprop i Australien får stort stöd

I protest mot rasistiska attacker riktade mot muslimska kvinnor som bär hijab eller niqab har Mariam Veiszadeh dragit igång uppropet ”Women in Solidarity with Hijabis” (Kvinnor i solidaritet med hijabbärare”), Wish, i Australien. Kampanjen som startades i slutet av september gillas av drygt 27 000 personer på Facebook, och liksom under hijabuppropet i Sverige förra året så har icke-muslimska kvinnor burit hijab för att markera solidaritet samt postat bilder på sig själva.

– Det har varit helt underbart. Det är inte bara australiska muslimska kvinnor som uppskattar det utan alla är otroligt tacksamma att den enkla gesten av att dela bilder har fått en mycket större påverkan på samhället, säger Mariam Veiszadeh som är advokat och som kom till landet som flykting från Afghanistan till den australiska tv-kanalen ABC.

Samtidigt som många muslimska kvinnor alltså utsätts för rasistiska attacker kvinnor med niqab eller burqa, vars ansikten är täckta, förbjudits att närvara på parlamentets besöksläktare av säkerhetsskäl. Kampanjen har också problematiserats. Frilansjournalisten Aicha Marhfour menar att det tar fokus från de muslimska kvinnor som faktiskt drabbas av rasismen:

– De menar väl, men jag tycker att det är viktigare att lyssna till muslimer än till folk som försöker förstå vår smärta, säger hon till ABC.

– Det är en sak att bära hijab för en dag eller att stå upp för dina muslimska vänner men det du egentligen gör är att ta en trevlig bild och du delar en god intention. Men sedan tar du av dig sjalen och du återgår till ditt liv som är fritt från de hot och trakasserier som muslimska kvinnor regelbundet får utstå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV