Startsida - Nyheter

Historiskt hög andel kvinnor i FN:s säkerhetsråd

Dina Kawar lämnade sin ambassadörspost i Frankrike i augusti för att bli Jordaniens representant i FN:s säkerhetsråd, som totalt har 15 ledamöter. Där gör hon ytterligare fem kvinnor sällskap; Sylvie Lucas, Luxemburg, Joy Ogwu, Nigeria, Raimonda Murmokaite, Litauen, Maria Cristina Perceval, Argentina, och Samantha Power som representerar USA.

Säkerhetsrådet är ett av FN:s sex huvudorgan, av många betraktat som det mäktigaste, med ansvar för fred och internationell säkerhet. På sin egen hemsida beskriver sig rådet som en sedan länge "manlig" bastion. Det faktum att över en tredjedel ledamöter nu är kvinnor beskrivs som en historisk siffra som skickar ett starkt budskap om kvinnors "empowerment".

– Det är lite konstigt att det tagit oss så här lång tid, säger Sylvie Lucas i en intervju med UN News Center.

Det var säkerhetsrådet som 2000 antog resolution 1325 om vikten av kvinnors medverkan i alla processer och ansträngningar för att förebygga och lösa konflikter, samt upprätthålla och främja fred och säkerhet. Kvinnor utgör nu en växande andel av ambassadörer och diplomater på hög nivå inom FN, men från en låg nivå. 31 av de 193 ambassadörerna vid högkvarteret i New York är kvinnor. Joy Ogwu, som tagit plats i säkerhetsrådet, kallar det ett internatiollt systerskap och anser att frågan om kvinnors representation behöver hållas levande.

– Varje nation som inte använder halva sitt humankapital fullt ut springer på en fot, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV