Startsida - Nyheter

”Hur många kvinnor måste dö?”

Myndigheterna håller dock inte med. Chiapas är den åttonde delstaten i Mexiko där krav på ett undantagstillstånd har förts fram, och det är också den åttonde delstaten där svaret varit nekande: från officiellt håll menar man att det inte finns något behov av det.

– Hur många dödade kvinnor behövs det för att regeringen ska anse att situationen är allvarlig, frågar sig Alma Padilla från Chiapas center för kvinnors rättigheter, en av drygt tjugo organisationer som förra året förenades i Kampanjen mot våld mot kvinnor och feminicidios* i Chiapas.

Kravet på ett undantagstillstånd, en typ av mekanism som vanligtvis används vid större naturkatastrofer, lämnades in i samband med Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november i fjol.

– Det skulle innebära att den mexikanska staten tar på sig ansvaret för situationen och verkligen försöker göra något åt det, säger Alma Padilla.


– Resurserna för att förbättra situationen i delstaten finns men pengarna går till politikernas löner, säger Alma Padilla från Chiapas center för kvinnors rättigheter.


Bland annat, menar hon, behövs bättre resurser för att stödja de drabbade kvinnorna, samt att det blir enklare att anmäla brott och att anmälan faktiskt leder till en juridisk process och i förlängningen resulterar i fällande domar.

– Men framför allt skulle det behövas mer förebyggande arbete, säger Alma Padilla.

Chiapas är en av Mexikos fattigaste delstater och också en av de mest traditionsbundna. Åtta av tio fall av våld mot kvinnor här utförs av någon som står kvinnan nära. Det är betydligt mer än medelsnittet för hela landet, fyra av tio.


”Se upp, machismo dödar!” står det på Kampanjen mot våld mot kvinnor och feminicidios i Chiapas banderoller och klistermärken.


I brist på stöd från myndigheterna beslutade kampanjmedlemmarna för en vecka sedan att utropa ett ”Folkligt undantagstillstånd”, samtidigt som de publicerade en lista på egna åtgärder och aktiviteter för att förebygga våld mot kvinnor.

– Vi måste lära om från början vad det gäller jämställdhet. Fullständigt, säger Alma Padilla och syftar på hela samhället.


Alma Padilla, Mercedes Olivera och Marta Figueroa håller presskonferens på internationella kvinnodagen. ”En dödad kvinna är tillräckligt för att agera”, säger de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV