Startsida - Nyheter

Internationella röster om valresultatet i Sverige

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja säger till Sveriges Radios Thella Jonsson att det finns risk för att Sverige nu kommer att uppleva liknande problem som Finland gjort vad gäller regeringsbildning efter att Sannfinländarna 2011 fick 19 procent i valet. Sannfinländarna har sitt ursprung i ett missnöjesparti som först efter många år anammade en invandringsfientlig politik. De bjöds in till regeringssamarbete men lämnade det så småningom eftersom partiet, till skillnad från de andra regeringspartierna, har en EU-kritisk politik. Men, menar Tuomioja, de signaler som såväl Sverigedemokraternas som Sannfinländarnas valframgångar sänder är något etablerade partier som Socialdemokraterna måste ta på allvar:

- Jag tror att det kommer att förorsaka en mer långtgående partidiskussion också i Sverige. Jag har själv just läst Pierre Schoris memoarer, och han är ju också ganska kritisk till sitt partis agerande under de senaste åren, säger Tuomioja till SR.

Nyhetsbyrån AP beskriver SD som ”det en gång högerextrema partiet” och ”ett anti-invandringsparti” och noterar att partiet har fördubblat sitt väljarstöd sedan valet 2010, och att SD därmed har en vågmästarroll. Men, påpekar AP, partiet kommer få det svårt att få igenom kraven på sänkt invandring då de andra partierna motsätter sig en sådan politik. ”Sverigedemokraternas ökning oroar många svenskar som anser att partiet är rasistiskt trots dess försök att mjuka upp sin retorik under Åkesson”, skriver nyhetsbyrån.

AP noterar också att nazister försöker ta sig in i svensk politik och att nazister angripit vallokaler och att de antas ha skrämt väljare genom att skrika slagord och filma folk. Enligt AP så har en nazistgrupp skrivit på sin hemsida att de gjort detta efter att ha bränt valsedlar och en israelisk flagga i centrala Stockholm.

Financial Times skriver att Stefan Löfven kommer att få en svår uppgift att bilda regering, inte minst på grund av Sverigedemokraternas framgångar. Partiet beskrivs som ett populistiskt parti som är emot invandring och som har rötter i den nynazistiska rörelsen. Artikeln pekar på att Sverige har tagit emot fler invandrare per capita än andra stora EU-länder och att partiets budskap mot invandring och etablissemang har appellerat många väljare trots avslöjanden om en kandidats hakkorsarmbindel och andra rasistiska kommentarer.


”Mer konflikt och splittring”

Hakkorsbindeln tas upp även av andra medier, bland annat i Euobserver berättas det att en 20-årig kandidat bara dagar innan valet avgick efter att en bild på henne i svastika publicerades. Sajten EurActive skriver att alla riksdagspartier har lovat att inte samarbeta med Sverigedemokraterna som beskrivs som ett högerextremt parti som uppvisat flertalet rasistskandaler trots sin nolltolerans mot rasism.

The Guardian förklarar att rädslan hos många svenskar nu ökar.The Guardian har pratat med Mariam Ismail Egal från Socialdemokraterna i Malmö som säger till tidningen att många i staden som har en invandrarbakgrund är ”besvikna och rädda” för att Sverigedemokraterna har fördubblats till 13 procent:

– Jag tror att vi håller på att bli mer som Frankrike och jag tror att vi kommer att se mer konflikt och splittring i vårt samhälle, säger hon.

Den franska nyhetsbyrån AFP beskriver Jimmie Åkesson som en prydlig om än inte så välartikulerad partiledare som gillar att spela. AFP skriver att det är genom honom som partiet förändrats från obetydlighet till dagens starka närvaro i riksdagen och att han ”försöker framställa sig som en lite snällare, mjukare typ” av invandringsfientlig ledare. ”Hans image som en arketypisk kultiverad svensk bidrar till att förklara hur han har övertygat många i ett land som är känt för sin välkomnande attityd mot utlänningar att hans politik inte är rasism, bara väldigt pro-svensk” skriver AFP men pekar på att det är just på grund av partiets migrationspolitik som man ökat så kraftigt det senaste decenniet.

Tv-kanalen Al Jazeera English skriver att främlingsfientlighet och rasism varit en viktig fråga i den svenska valkampanjen och att det var väntat att de högerextrema skulle gå framåt. Kanalen skriver att Sverige är det land som har världens mest generösa asylpolitik, och att Sverigedemokraterna vill skära ner immigrationen till landet med 90 procent, att partiet har kampanjat mot blandning av kulturer och att man framför allt har fokuserat på muslimsk invandring. Al Jazeera English har talat med Najat Mohamed som flyttade till Sverige från Eritrea för 25 år sedan som tycker att det är sorgligt att så många delar Sverigedemokraternas åsikter men att ”folk måste få rösta hur de vill”, och att hon själv hade röstat på Miljöpartiet i hopp om att de skulle bli tredje största parti. Kanalen tar också upp att Sverigedemokraternas valvaka i Malmö fick strömmen avstängd när hyresvärden insåg vilka gästerna var.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV