Startsida - Nyheter

Irak: Kvinnor tillfångatagna för att säljas som slavar

Förra veckan intog IS (Islamiska Staten, tidigare ISIS) staden Shengal i norra Irak vars invånare i huvudsak utgörs av en minoritetsgrupp vid namn Yezidi. Minoritetsgruppen attackerades på grund av sin religion som är en blandning av ursprungsreligioner, islam och kristendom. Enligt uppgifter från FN uppges över 200 000 människor vara på flykt i bergen utan tillgång till mat och vatten.

Över 500 pojkar och män uppges ha blivit mördade av extremisterna. Flera hundratals kvinnor uppges ha blivit kidnappade för sexuella ändamål. En talesperson för irakiska Röda Korset rapporterar till Mellanösternbladet att IS upprättat slavhandel i staden Mosul, den första som de intog, där kvinnor säljs. Andra förs till hemliga orter för att tvingas ingå tillfälliga äktenskap med soldaterna.

Den kurdiska regeringens kvinnoråd, Kurdistan Regional Government (KRG) Women’s Council, fördömer IS senaste attacker mot kvinnor i Shengal och kallar det folkmord. Enligt rådet är kvinnorna i alla åldrar, de yngsta beräknas vara runt nio år gamla.

Det kurdiska kvinnorådet har kallat på omvärldens ingripande och vädjar till FN:s säkerhetsråd att stödja Yezidi-flyktingarna.

I ett youtubeklipp från Iraks riksdag håller en riksdagsledamot med yezidibakgrund, Vian Dakheel, ett vädjande anförande till de övriga parlamentarikerna. Hon talar om ett folk som slaktas och rövas bort och ber att den irakiska regeringen ska sätta sina interna meningsskiljaktigheter åt sidan för att kunna kämpa emot IS.

I ett offentligt meddelande på KRG:s hemsida säger den kurdiske presidenten Massoud Barzani att kurderna nu övergår från hittills defensiva militära metoder till offensiva. Barzani meddelar att kurdiska styrkor nu kommer att attackera IS för motstånd och göra allt i sin makt för att skydda yezidierna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV