Startsida - Nyheter

Irene Matkowitzc dömd för ofredande

Enligt Stockholms tingsrätt innebär det faktum att Irene Matkowitzc ser Jimmie Åkesson som högsta företrädaren för ett neofascistiskt parti inte att hon har rätt att visa sitt förakt genom att trycka en tårta i hans ansikte.

I domskälen anges att:

"Denna gärning är, oavsett vad Irene Matkowitzc anser om Jimmie Åkesson och hans politiska tillhörighet, att bedöma som ett ofredande."

Eftersom tingsrätten anser att kränkningen utgör grund för ersättning blir hon även skyldig att betala de 5 000 kronor Jimmie Åkesson har yrkat i skadestånd, samt de 300 kronor för kemtvätt hon under rättegången gick med på att betala.

När det gäller påföljd konstaterar tingsrätten att gärningen har riktat sig mot en politiker som befunnit sig på en allmän plats, och bedömer utifrån rättspraxis att straffvärdet för ofredandet, om det hade behandlats utan anknytning till annan brottslighet, skulle ha motsvarat ett bötesstraff.

Under tingsrättsförhandlingarna avhandlades även tre fall av olovlig körning, för vilka Irene Markowitzc inte prövats tidigare. Markowitzc sade sig inte minnas de enskilda tillfällena. Enligt hennes försvarsadvokat Kinora Awrohum hade domstolen inte i förväg meddelat att poliser skulle kallas som vittnen, vilket hon också påtalade i samband med rättegången. I och med att Markowitzc erkände brott genomfördes dock inga vittnesmål.

Den samlade påföljden blev två månaders fängelse, vilket tingsrätten förklarar med att de tre fallen av grov olovlig körning handlar om återfall i brottslighet och "präglas av ett uppenbart lagtrots".

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV