Startsida - Nyheter

Israel vägrar samtal efter avtal mellan palestinier

I veckan meddelade palestinierna att man kommit överens om en samlingsregering mellan Hamas och Fatah. Israel har fördömt detta och USA menar att det är problematiskt då Hamas är terrorstämplat av USA och EU. PLO lade skulden på den israeliska regeringen som man menar väljer ”kolonial expansion framför fred”.

En knapp vecka innan tiden för fredssamtal mellan Israel och palestinierna under USA:s överinseende går ut kan de redan vara över. Kort efter att palestinska Fatah, som styr Västbanken, och Hamas, som styr Gaza, kommit överens om ett försoningsavtal meddelade den israeliske regeringen att man bryter samtalen med palestiniernas president Mahmoud Abbas.

– Den som väljer Hamas vill inte ha fred, sade den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu i ett uttalande skriver New York Times.

Hamas har länge vägrat erkänna Israels existens formellt, men har dock indirekt sagt att man kan göra det. I samband med att man meddelade att ett försoningsavtal slutits mellan de palestinska parterna sade Mahmoud Abbas till FN:s sändebud i Ramallah, Robert Serry, att Hamas har gått med på att erkänna tidigare ingångna avtal mellan PLO och Israel, och att man ska ta avstånd från våld. Robert Serry förklarade för Abbas att FN stöder avtalet om en samlingsregering mellan de två palestinska parterna. Även EU har gett stöd till avtalet men framhåller vikten av att fredssamtalens deadline förlängs och att man återgår till dem.

PLO, den organisation som formellt sköter alla internationella förhandlingar för palestiniernas räkning, och som domineras av Mahmoud Abbas parti Fatah, reagerade starkt på Benjamin Netanyahus reaktion på försoningsavtalet. I stället för att lägga skulden på havererade samtal på Mahmoud Abbas, menade PLO i ett uttalande, är skulden Israels:

– Att försöka ge president Abbas skulden för Israels beslut att avbryta förhandlingarna är helt enkelt en absurd ursäkt för en regering som lägger större vikt vid bosättningar och kolonial expansion än fred, sade PLO enligt Maan News.

Hanan Ashrawi, medlem i PLO:s styrkommitté sade i uttalandet att en palestinsk samlingsregering och fredssamtal inte står i motsättning, utan att det första är en förutsättning för det andra och för en rättvis fred.

– Villkoren för försoningsavtalet är tydliga: Palestina kommer att respektera sina åtaganden, respektera internationell rätt och fortsätter sitt folkliga och icke-våldsliga motstånd mot den israeliska ockupationen.

Många frågetecken kvarstår dock. Försök till samlingsregeringar har gjorts tidigare, utan att lyckas. Enligt planen som presenterades i onsdags ska en samlingsregering bildas inom fem veckor, och parlamentsval utlysas till tidigast i december i år. Försoningsavtalet mellan Hamas och Fatah kommer också bara några veckor efter att en utlämning av palestinska fångar av Israel uteblivit, varpå Mahmoud Abbas valde att försöka få ytterligare erkännande av Palestina enligt internationella avtal, efter att ha fått ett erkännande som observatör i FN 2012. Även det reagerade Israel starkt emot.

De fredssamtal som pågått under USA:s utrikesminister John Kerrys ledning de senaste nio månaderna kan dock knappast sägas ha skjutits i sank av den senaste veckans utveckling, de har stapplat från början. Många stötestenar har följt samtalen, liksom tidigare sådana. Det handlar dels om gränser: Israel har inte klargjort var de anser att landets gränser går, palestinierna vill att den gröna linjen, det vill säga den linje som skiljer Västbanken från Israel, och som delar Jerusalem i en västlig och östlig del, samt Gaza, ska räknas som gräns och att Palestina ska utgöras av dessa delar med huvudstad i östra Jerusalem.

Benjamin Netanyahu har dock vid flertalet tillfällen förklarat att han aldrig kommer att gå med på en delning av Jerusalem och har också gjort klart för John Kerry att inget avtal som refererar till Jerusalem kommer att godkännas av Israel. Tidigare försök till samtal har gått i stå på grund av fortsatt utbyggnad av israeliska bosättningar, illegala enligt internationell rätt. Tidigare har Mahmoud Abbas satt ett bosättningsstopp som krav för att delta i samtal. Men även denna gång har bosättningsbyggen fortsatt.

Möten kommer sannolikt att fortsätta mellan palestinierna och Israel, det är oklart hur mycket taktik det ligger bakom den senaste veckans händelser. Många palestinier har sedan länge gett upp hoppet om att genom förhandlingar nå en tvåstatslösning. De menar att bosättningarna och andra ”fakta på marken” redan har gjort en tvåstatslösning omöjlig. Därför menar dessa, bland annat intellektuella och unga politiska aktivister, bör mer energi läggas på en enstatslösning. Mahmoud Abbas har pekat på den möjligheten, att i så fall lägga ner sin palestinska myndighet, PA, och därmed behäfta Israel med allt det ansvar som anstår en ockupationsmakt för den ockuperade befolkningen. Det är dock sannolikt något Abbas bara kommer att ta till som absolut sista utväg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV