Startsida - Nyheter

Nyheter

Jämställdhetsbonus utvärderad

Försäkringskassan har utvärderat jämställdhetsbonusen. Resultatet visar att småbarnsföräldrarna är positiva till en mer lika fördelning, men att få fördelar mer lika i praktiken. - Detta är ett otillräckligt förslag som inte lyckas bryta mot de kvardröjande normerna, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V).

Försäkringskassan har med hjälp av en telefonenkätundersökning utvärderat systemet med jämställdhetsbonus. Detta meddelades i måndags i ett pressmeddelande.

En majoritet av de nyblivna småbarnsföräldrar som deltagit i undersökningen ska ha menat att de känner till jämställdhetsbonusen. Men samtidigt att de inte har kunskap nog att veta vilken ekonomiska ersättning de kan vänta sig, samt hur och när den utbetalas.

– Intressant är att en övervägande majoritet av de tillfrågade anser att föräldrapenningen bör delas mer lika och tycker att principen med en jämställdhetsbonus är positiv även om de själva inte påverkats, säger Laura Hartman som är analyschef på Försäkringskassan.

De tolkar vidare utvärderingen som att många numera stöder en mer jämställd fördelning, men att bonusen inte har påverkat den faktiska fördelningen av föräldraledighetsuttaget.

– Det blir tydligt i rapporten att ekonomin inte verkar vara det enda som styr hur föräldrar väljer att fördela sin föräldraledighet, säger Hartman vidare.

De bekräftar slutligen att jämställdhetsbonusen inte har påverkat föräldrapenninguttaget under 2012 och 2013, i jämförelse med barn födda innan regelförenklingarna infördes. Detta oavsett om pappornas uttag har ökat eller minskat.

Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V), anser det vara anmärkningsvärt att det finns ett glapp mellan den positiva inställningen till lika fördelning, och de fortsatt traditionella valen.

– Detta är ett otillräckligt förslag som inte lyckas bryta mot de kvardröjande normerna, att det är mamman som är den förälder som har störst ansvar för barnen och pappan som är den viktigaste yrkesmänniskan och försörjaren.

Är jämställdhetsbonusen något ni kan tänka er att ha kvar vid ett eventuellt regeringsskifte?

– Nej, för att åstadkomma en verklig förändring, menar vi i Vänsterpartiet att kvinnor och män måste ses som likvärdiga både när det gäller föräldraskap och arbetsliv, samt att föräldraförsäkringen måste individualiseras, säger Rossana Dinamarca (V).

Socialdemokraterna är varken för eller emot jämställdhetsbonusen. Carina Ohlsson, ordförande i S-kvinnor:

– Vi har inte uttalat oss om den specifikt, alltså inte sagt att vi omgående ska ta bort den vid ett regeringsskifte. Både i våra, S-kvinnors, program och partiets beslut från Partikongressen, har vi andra förslag för att nå jämställt uttag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV