Prenumerera

Logga in

Jämställdhetspodden vill få ut forskning till massorna

Jämställdhetspodden är en ny podcast i ”mini-föreläsningsformat” som startats av fem juriststudenter. De hoppas att alla som törstar efter mer kunskap om jämställdhet ska hitta till podden. Feministiskt Perspektiv har ställt tre frågor till redaktionen som består av Anton Kántor, Giulia Burman, Hedvig af Sandeberg, Sara Götesson och Shahrzad Fazeli.

1. Hur väcktes idén?

– Idén väcktes redan i höstas efter att ha lyssnat till en föreläsning med Margareta Brattström, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, på temat pensioner och hur fel vårt nuvarande pensionssystem slår mot en stor andel kvinnor i Sverige. Över en kopp te diskuterade vi den frustration som vi känner över att det finns så oerhört mycket kunskap och forskning om jämställdhet som aldrig riktigt når ut till en bredare publik och att debatten många gånger utmynnar i åsikter istället för fakta. När tanken om att vi kunde starta en ny podcast i “mini-föreläsningsformat” väcktes till liv kände vi alla att det inte fanns någon återvändo, det var bara att tuta och köra!

2. Vilka vill ni ska lyssna?

– Alla! Det är kunskap som alla borde känna till och som vi också känner att väldigt många efterfrågar just nu. Vi vill locka en bred och kunskapstörstande publik som har ett intresse av att lära sig mer om hur vårt samhälle faktiskt ser ut på jämställdhetsfronten. Många gånger är det lätt att tappa bort sig i debatten om jämställdhet eftersom det kan vara svårt att urskilja vad som är åsikter och vad som är fakta. Vissa avsnitt kommer vara svårare än andra, pensionssystemet är exempelvis inte det lättaste att förstå sig på och det kanske kräver flera genomlyssningar, medan en intervju kan bli lättare att ta till sig.

3. De två första avsnitten har handlat om jämställdhetsstatistik och pensioner. Hur gör ni urvalet och vad kan lyssnarna vänta sig härnäst?

– Vi är fem juriststudenter som startat Jämställdhetspodden som ett ideellt och partipolitiskt obundet projekt vid sidan av studierna. Detta medför en stor frihet i vilka avsnitt vi väljer att producera och har också bidragit till vårt kunskapsbaserade fokus. Vår styrka ligger just i att vi inte har några begränsningar annat än att det för oss är viktigt att all information kommer från legitima källor, personer som vet vad de pratar om och som kan bidra med en viss objektivitet, fakta eller med egna erfarenheter. Vi vill ge lyssnarna den kunskap de behöver för att hitta argumenten och ta debatten. Härnäst kommer vi att inleda ett samarbete med Sveriges Kvinnolobby. I en kortare serie avsnitt kommer vi att på olika sätt belysa och informera om Nordiskt Forum 2014. Mer än så kan vi inte säga just nu men vi kan lova att ni inte kommer att bli besvikna!!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV