Startsida - Nyheter

Jane Morén får Lilla Björka-stipendiet

Vårdbiträdet, journalisten, författaren och fotografen Jane Morén har utsetts till Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björkas första stipendiat. Stipendiet innebär en fri vistelse på Lilla Björka under en månad 2014 samt en stipendiesumma på 15 000 kronor.

Jane Morén får stipendiet för att hon ”genom olika uttryckssätt visar på livets skörhet på ett sätt som berör, samtidigt som hon i Elin Wägners anda vill belysa det outtröttliga arbete som generationer av kvinnor före oss har bedrivit för att ur jämställdhetssynpunkt skapa en bättre värld.”

Jane Morén själv är glad och hedrad över att ha tilldelats stipandiet:

– Det känns mycket hedrande och inspirerande. Att i lugn och ro kunna ägna en månad åt att skriva, och att få göra det på en sådan underbar plats, Elins eget Lilla Björka. Att få ett sådant här fint stipendium, är en stor uppmuntran och jag är väldigt glad att jag fått det!

Ett av Jane Moréns aktuella projekt är en reportagebok om Anna Johansson Visborg (1879-1952) - Bryggar-Anna – en kvinna som tidigt började engagera sig i lika lön för lika arbete för kvinnor och män på bryggeriet där hon arbetade.

Juryn har bestått av Birgitta Hansson Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Monica Grügiel Elin Wägner-sällskapet och Ella Styf Växjö stadsbibliotek. Vi hade att ta ställning till 19 ansökningar där alla var väl kvalificerad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV