Startsida - Nyheter

Jenni Asserholt: Ishockey ska vara tillgänglig för alla

I Linköping har ni en prova-på dag som du och målvakten Kim Martín Hasson håller i. Kan du berätta vad som kommer att hända?

– För 4:e året i rad arrangeras World Girls´ Hockey Weekend runt om i världen, där alla tjejer är välkomna att testa på ishockey. Dagen inleds med en kostföreläsning för idrottande tjejer, därefter träffar jag och målvakten Kim Martín Hasson tjejerna och berättar om våra karriärer och varför vi började spela. Klockan 13.30 blir det äntligen dags för själva prova-på träningen och upplägget kommer vara att tjejerna får lära sig skridskoåkning, passningar, skott och i slutet ”spela match”.

Vad hoppas ni kunna uppnå med dagen?

– För de tjejer som redan spelar hoppas vi naturligtvis på att inspirera och motivera till att fortsätta med ishockeyn länge, så att de kan bli framtidens stjärnor i LHC DAM. Det är viktigt för tjejerna att få reda på de olika utvecklingsstegen som finns inom damhockeyn i Sverige som kan sporra dem till att fortsätta träna och spela.

– Vi är i dag cirka 90 tjejer i föreningen och vi ser gärna att fler tjejer börjar spela ishockey. Det är en mycket komplex sport och dessutom träffar man nya vänner och har extremt roligt tillsammans. Totalt finns det cirka 3 800 registrerade tjejer, vilket kan jämföras med Kanada cirka 80 000 och USA cirka 60 000. Sverige är topp 4:a internationellt och är med och konkurrerar mot de allra bästa.

Hur jobbar LHC för att stärka damishockeyn?

– 2007 gjorde LHC en storsatsning mot SM-guld 2011. Det tog visserligen några år till då vi guldet kom till Linköping 2014 men just att våga satsa långsiktigt och att uppnå målet var en fantastisk resa. Det började 2007 med att LHC värvade in ett par landslagsspelare till den nya serien, Riksserien som bildades. Sedan har det fortsatt med att bra spelare söker sig hit för att vi har en bra träningsmiljö.

– LHC har anställt mig och Kim Martín Hasson på kansliet där en viss del i tjänsten är med damutveckling. I LHC:s värdegrund ishockey ska finnas tillgänglig för ALLA som vill spela oavsett kön. I arbetet ingår att sprida intresset kring damhockeyn. Vi vill att fler kommer och ser våra matcher, att de yngre tjejerna blir fler och att det allmänna intresset ökar. Det är mycket positivt i svensk media och det är ett stort steg för oss.

Ni leder Riksserien och på lördag möter ni trean Leksand, hur ska ni spela för att ta hem ännu en seger?

– Vi vill alltid spela i ett högt tempo, det blir viktigt att ta till vara på chanserna vi får framåt och att vi spelar disciplinerat i försvaret. Vi har en bra bredd i truppen, alla ska göra jobbet tillsammans. Leksand är rankade att bli topp 4 så det gäller att vi är redo från start på lördag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV