Jourkvinnan Karin Svensson valdes i dag till ny ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, under söndagens årsmöte.
– Jag är stolt och glad över förtroendet! Om så många jourkvinnor och jourtjejer tror på mig vill jag axla deras förtroende och bli ordförande för Roks, säger Svensson i en intervju publicerad på Roks hemsida.
– Det blir också ett sätt för mig att göra motstånd mot Jantelagen, att om jourkvinnorna och jourtjejerna tror på mig ska jag göra allt för att leva upp till deras förtroende.
Karin Svensson är 36 år och har varit Roks vice ordförande i ett år. Hon är anställd jourkvinna i Olofströms kvinno- och tjejjour sedan år 2007.
– Jag ser Roks som en kvinna med två fötter i myllan. Den ena foten står i feminismen, en motkraft till patriarkatet, det strukturella system, som genomsyrar vårt samhälle där kvinnor är underordnade män. Den andra foten vilar i systerskapet, där Roks kvinnoseparatistiska arbete är grunden. Huvudet är en spjutspets, det är skarpt och målet är egentligen inte att utmana patriarkatet, inte heller protestera mot patriarkatet, utan att krossa patriarkatet.
Karin Svensson vill fortsätta verka i samma anda som tidigare ordförande:
– Roks har nu funnits i 30 år och har varit en spjutspets hela tiden. Vi har drivit de viktiga frågorna inom kvinno- och tjejjours jourrörelsen. I den andan kommer jag att forsätta leda Roks, liksom tidigare ordförande gjort, säger hon.
Hur då?
– Inför EU-valet har Roks frågat ut de svenska EU-parlamentarikerna om var de står i för Roks viktiga frågor som sexköpslagen, frågan om papperslösa kvinnor och om fruimport. Vi kommer att fortsätta arbetet mot pornografi och lyfta Roks unika koncept Porrfritt. I sommar medverkar Roks på Nordiskt Forum, Almedalen och vi kommer att lyfta mäns våld mot kvinnor i valrörelsen inför riksdagsvalet. Men framför allt brinner jag för att fortsätta den inslagna kampen för finansierade självständiga kvinno- och tjejjourer.
Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är en glad feminist, som gillar strukturer. Jag är väldigt jordnära och tycker om att ifrågasätta.
Hur kom du in i kvinnojoursrörelsen?
– Jag var nyinflyttad i Olofström, såg en affisch om jourkvinnoutbildning och anmälde mig. Ju mer jag lärde mig desto klarare blev mina feministiska glasögon. Jag kände att jag hittat hem. Jourrörelsen har lärt mig se och förstå, det våld vi utsätts för på grund av att vi är kvinnor.