Startsida - Nyheter

Katalonien inför sanktioner mot homofobi

Den 2 oktober blev ett historiskt datum för Spanien då Katalonien på torsdagen antog en lag om hbtq-personers rättigheter, den första i världen som innehåller sanktionsmöjligheter. Det skriver den katalanska nyhetsbyrån La Independent.

112 ledamöter i regionparlamentet, en majoritet bestående av vänster-mitt-partier, röstade för lagen om hbtq-personers rättigheter och mot homofobi, lesbofobi och transfobi. 18 som tillhör konservativa Partido Popular (PP) röstade emot, medan kristdemokraterna tog avstånd från PP:s motförslag men samtidigt röstade nej till de avgörande punkterna i lagförslaget.

Den nya lagen är tvärpolitisk och avser att garantera rättigheter som redan erkänns principiellt och går bortom den främjande politik som redan drivs. La Independent påminner om att den regionala regeringen i Katalonien tagit en aktiv roll både nationellt och internationellt för hbtq-rättigheter. Bland annat som först i världen med att gå med i ILGA, paraplyorganisation för världens hbtq-organisationer, och leda ett nätverk av regeringar som arbetat för att främja politik mot diskriminering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV