Prenumerera

Logga in

KD tar strid mot FP:s löfte om en till ”pappamånad”

Ytterligare öronmärkning av föräldraförsäkringen är inte bara en skiljelinje mellan allianspartierna, det är också den tydligaste vattendelaren mellan Kristdemokraterna och partiets kvinnoförbund. Riksdagsledamoten Maria Fälth, som tills nyligen var ordförande i KD-kvinnor, ser bekymrat på partiets envishet i frågan.

På söndagen höll Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund sitt sommartal i Ullared. Stor fokus var på förslaget att förstatliga sjukvården, vad han själv kallar århundradets sjukvårdsreform. Hägglund betonade också sitt starka motstånd mot förslaget om en tredje så kallad pappamånad och pratade om vikten av att föräldrarna ska få bestämma själva.

Men det kristdemokratiska kvinnoförbundet har sedan länge en annan inställning och den har inte övergetts, enligt Maria Fälth, tidigare ordförande för KD-kvinnor.

– Partiets inställning är att den valfrihet som är genomgående för Kristdemokraterna även ska gälla för föräldraförsäkringen, men vi ser det ur en annan synvinkel. För oss handlar det om hur ska vi få män och kvinnor att kunna få samma inkomster? Därför är det viktigt att mannen tar ansvar för att kvinnan ska komma ut och tillbaka till arbetslivet efter barnafödande. Det är väl känt att många par är betydligt mer jämställda fram till dess att de skaffar barn och då blir det oftast så att kvinnan tar det största ansvaret och stannar hemma.

Med tanke på hur viktig frågan är för kvinnoförbundet, är det en besvikelse att partiet inte lyssnat på er?

– Besvikelse är kanske att ta i, men det är klart man tänker att varför kan man inte se det ur vår synvinkel? Vi är vana att jobba för de här frågorna och ibland är tiden emot oss, men vi är ju också medvetna om att det är viktigt att ta ställning till väljarnas önskemål och i den här frågan vill både vi och partiet tro att vi har väljarnas stöd för får hållning. Men skam den som ger sig! Vi fortsätter driva den här frågan även om vi inte nått fram än.

Finns det exempel på då ni lyckats bedriva jämställdhetsfrågor som partiet tagit till sig av?

– Vi har länge jobbat med frågan om könsstympning, där har vi jobbat före partiet och partiet har kommit efter oss, men det kanske inte är så svårt att ta ställning för.

Inte direkt en jämställdhetspolitisk åtgärd beträffande klyftorna mellan män och kvinnor…?

– Nej det är det inte, men det ska tilläggas att vi står på partiets sida i andra jämställdhetspolitiska frågor, som till exempel frågan om kvotering i bolagsstyrelser, som vi inte heller förespråkar. Det är just frågan om föräldraförsäkringen som blivit den stora vattendelaren mellan oss.

Vilka argument har Hägglund och andra inom partiet för att inte lyssna på er i frågan om just föräldraförsäkringen?

– Man ser det inte som en jämställdhetsfråga. Valfrihet är en stor fråga inom partiet, exempelvis så är vårdnadsbidraget en viktig sådan fråga. Från partiets sida har man tagit det ett steg längre för att även gälla föräldraförsäkringen. Men vi på kvinnoförbundet har en annan åsikt eftersom vi ser vilka konsekvenser det här har för kvinnor och vi tycker att det finns en poäng i att utjämna inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Valfrihet är bra men många familjer som skaffar barn har inte klart för sig på vilka sätt det här drabbar kvinnor längre fram i livet. Det är nästan så att jag vill att alla i så fall ska behöva genomgå en utbildning för att välja fritt efter mer kunskap än det som finns idag. För det här är inget som bara drabbar kvinnans ekonomi när barnen är små, vi ser ju att det är en snöbollseffekt som i slutändan märks av när pensionen kommer. Pappamånaden blir därför en symbol för det stora kunskapsglappet som finns, den visar på hur hela systemet hänger ihop och ger kvinnor sämre ekonomiska förutsättningar överlag.

Skulle det på riktigt kunna vara ett politiskt förslag att blivande föräldrar genomgår en utbildning för att få mer kunskap om det här?

– Jag vet inte, det är inte ett utarbetat förslag direkt och vi är ju absolut inte beredda att överge striden om en tredje pappamånad. Men jag vill såklart verka för att mer information ska vara tillgänglig ifall det nu är viktigt att bibehålla valfriheten. Men även sådana förslag brukar ju leda till att de som redan är insatta bryr sig om att ta till sig av informationen. Vi kan också se en stor skillnad mellan storstäder och landsbygd där mammor i mindre städer ofta är yngre när de skaffar barn och även är hemma mer. Och sen kommer den här fruktansvärda negativa spiralen. Vi håller fast vid att pappamånaden behövs för att pappan ska ta sitt ansvar. Det är också relevant verktyg att använda gentemot arbetsgivare, då det är betydligt enklare för män att vara ifrån längre om det finns en lag som kräver det.

Har du eller någon annan från kvinnoförbundet funderat på att rent av lämna partiet till följd av striden om föräldraförsäkringen?

– Nej, inte jag i alla fall, vet inte på rak arm om någon annan har funderat men det är inget jag hört om. Vi är många kvinnoförbundare som kan leva med den här frågan för att det finns så många partifrågor som vi står bakom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV