Nyheter

Kina uppmanas utreda människorättsförsvarares död

FN-experter fördömer de händelser som medförde att den kinesiska människorättsaktivisten Cao Sun Ly Shunli dog på sjukhus den 14 mars, efter att ha frihetsberövats av kinesiska myndigheter.

I ett pressmeddelande skriver FN:s människorättskommission att Cao Sun Ly Shunli var en framstående människorättsjurist, som oförtröttligt kampanjat sedan 2008 för transparens och ökat deltagande från civilsamhället i FN-organets granskningar av Kinas efterlevnad av mänskliga rättigheter.

Hon skulle ha deltagit som observatör under ett möte i Geneve i höstas, men förhindrades den 14 september att kliva på planet. Ingen visste var hon tagit vägen tills hon anklagades för brottet provokation. Efter gripandet försämrades hennes hälsa och hon fördes till sjukhus i kritiskt tillstånd den 19 februari.

Rapporter om hennes situation väckte oro bland FN-experterna, men deras uppmaningar till kinesiska myndigheter att agera besvarades med att allt var i sin ordning. Nu kräver de att kinesiska myndigheter omedelbart utreder omständigheterna kring Cao Sun Ly Shunli.

"Ms Caos död är ett tragiskt exempel på resultatet av att människorättsförsvarares aktiviteter kriminaliseras och att de utsätts för repressalier i Kina. Det är oaccetabelt att civilsamhällets aktivister betalar det yttersta priset för fredlig och legitim interaktion med Förenta nationerna och dess människorättsorgan", säger experterna i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV