RFSU Stockholm demonstrerade under 8 mars tillsammans med Barnmorskeupproret, för en säker förlossningsvård.
– Vi hör historier om gravida i Stockholm som har fått föda i väntrum. Som blir hänvisade till andra städer. Det är helt oacceptabelt. Barnmorskorna gör dagliga hjälteinsatser, men de har inte nog med resurser för att räcka till, säger My Malmeström Sobelius, ordförande i RFSU Stockholm.
– Välkomna till tillfälliga BB på Norrmalmstorg. Har värkarna börjat; tryck ett. Har vattnet gått; tryck två. Vid övriga frågor; tryck nio eller dröj kvar. Ni har plats 331 i kön. Nu kommer ambulansen med nya födande. Men ni behåller er plats i kön.
Utklädd till barnmorska, med headset och blodiga, vita skyddskläder agerar Ulrika Frisk telefonsvarare eller mottagare vid Norrmalmstorgs tillfälliga BB under internationella Kvinnodagen. En ambulans med sirener far vältajmat förbi i samband med ”Aktion: 1 kilometer kö för säkra förlossningar”, arrangerat av RFSU Stockholm tillsammans med Barnmorskeupproret. Syftet är att med ironi och en symbolisk, gravidspäckad kö synliggöra barnmorskors och barnafödandes allvarliga situation i Stockholmsområdet.
I den kö som ringlar sig utefter markeringarna på stenplattorna, varvas iscensatta kuddgraviditeter med äkta sådana. Plakat lyder att ”Om läkaren inte skippat sin lunch hade jag varit död”, ”BF 21/3. Får jag föda i Sthlm?” och ”Säkra förlossningarna nu”. Plakatet ”#jagköar RFSU STHLM”, håller Katarina Zachrisson Lindblom i:
– När mitt andra barn föddes fanns det inte plats på det BB vi hade önskat. Jag vill inte att någon ska behöva vara osäker på att få en plats och känna sig ytterligare stressad i den typen av situation, säger Zachrisson Lindblom.
Längre bak i kön står Karolin och Ellen, som båda är eniga om att det är tydligt att problemen är stora, när barnmorskorna säger ifrån som de gör i dag. Då tappar barnaföderskorna förtroende och känner dessutom oro och rädsla.
– När barnmorskor slutar för att de har dålig arbetsmiljö och inte känner att de kan garantera säkerheten, så har vi stora problem. Det råder dessutom brist på barnmorskor och dess unika kompetens, vilket gör att sjukvården förlitar sig på andra professioner i deras ställe. Jag förstår inte hur det ska gå ihop. Vi måste sätta ett stopp för det här, säger Ellen.
Många erfarna barnmorskor söker sig enligt Karolin till Södra BB och Sofia BB, där okomplicerade förlossningar genomförs och arbetsmiljön är bättre, som en konsekvens av dåliga arbetsförhållanden.
– Och det är inte orimligt att föredra lugnare och mer kontrollerbara omständigheter. Men de komplicerade förlossningarna tas då istället om hand av undersköterskor och nyutexaminerad läkare på akutmottagningar. Det känns verkligen inte okej.
Flertalet teatraliskt sinnade demonstranter illustrerar under aktionens gång svåra värkar, varpå de får hjälp av andra in till det tillfälliga BB som upprättats. Vissa skriker så övertygande att det ilar längst ryggraden och förbipasserade stannar upp – budskapet nådde fram. I högtalarna hörs samtidigt:
– Välkommen till tillfälliga BB på Norrmalmstorg. Vi har för närvarande fullt, men ni behåller er plats i kön.
Innan My Malmeström Sobelius, ordförande i RFSU Stockholm, påbörjar sitt avslutande tal, kommer Ulrika Frisk med ett sista beklagande besked, till följd av de alltför långa iscensatta köerna.
– Vårt tillfälliga BB på Norrmalmstorg har härmed stängt. Vi uppmanar er att köa på annan plats. Vi beklagar.
Något som liknar en uppseendeväckande sanning. Enigt RFSU Stockholm finns närmsta lediga förlossningsplats för Stockholmskvinnor i Gävle. Malmeström Sobelius:
– Vi hör historier om gravida i Stockholm som har fått föda i väntrum. Som blir hänvisade till andra städer. Det är helt oacceptabelt. Barnmorskorna gör dagliga hjälteinsatser, men de har inte nog med resurser för att räcka till.
Hon menar att det borde vara självklart med trygga förlossningar i Sverige, utan att barnmorskor ska behöva känna sig otillräckliga. Dock syns enligt henne vårdens brister också i föderskornas fysiska skick, till följd av förlossningarna.
– Det här är också en fråga om fitthälsa. Fler och fler berättar öppet om deras förlossningsskador. Om att brista, spricka och ha försvagade slidväggar och smärta i åratal. I Stockholm har vi fler sådana skador än i övriga landet. Detta hänger naturligtvis ihop med brister i sjukvården. Vilken barnmorska som helst kan berätta att dessa skador är få, när förlossningen sker i lugn och harmoni. Men så ser det inte ut i Stockholm.
Barnmorskorna har larmat om en ohållbar situation, varför RFSU Stockholm avslutningsvis ställer följande krav:
– Vi kräver en säker förlossningsvård, god arbetsmiljö för barnmorskor och obligatoriska efterkontroller. Vi kräver garanti för fitthälsa i hela livet. Fri abort och säkra förlossningar är mänskliga rättigheter. Tack till alla som köade med oss här i dag, säger My Malmeström Sobelius.