Startsida - Nyheter

Kollektiv könstympning i Mosul

Enligt FN-samordnaren Jacqueline Badcock i staden Arbil i Irak har ortodoxa sunni gruppen Isis (Islamiska staten av Irak och Syrien) avfärdat en oroande fatwa. Isis styrkor har ockuperat staden Mosul i norra Irak sedan juni.

Enligt uppgift från FN-samordnare som snabbt spreds i internationell media, har Isis beordrat kvinnor mellan 11 och 49 i området att genomgå könsstympning. Det bor cirka fyra miljoner kvinnor och flickor i regionen kring Mosul. Könsstympning praktiseras inte av arabiska befolkningen. Det förekom inte i rapporteringarna hur Isis ska genomföra fatwan och kontrollera att alla kvinnor genomgår könstympning.

Men uppgiften om fatwan ifrågesatts av bland annat människor i Mosul som sade i sociala medier att de inte har hört sådan nyhet eller fatwa och lokala journalister som menade att det handlar om nyhetsfabricering. Den fatwa-text som cirkulerat sedan onsdag har bedömts av experter som falsk och photoshop-manipulerad. Senare på torsdag har The Guardien skrev att Isis har förneckat en sådan fatwa. Det misstänks att Isis-motståndare har spridit den falska texten för uppmärksamhet i media. Jihadist gruppen Isis har sedan start framgångsrikt spridit skräck i regionen genom sina krigspropaganda och ryktesspridning för att måla upp en oövervinnlig bild av sig. Något som nu slår tillbaka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV