Startsida - Nyheter

Kondomer för kvinnor – bästa skyddet mot AIDS/HIV

Varför är HIV/AIDS fortfarande så stigmatiserat världen över och hur hänger det ihop med kvinnors situation i samhället? Vad händer när kvinnor stärks och tar makten över sina egna liv? Dessa frågor diskuterades under Hungerprojektets seminarium Dags för fler kvinnliga kondomer På Fryshuset 8 mars.

Ett viktigt verktyg för att stoppa spridningen av HIV/AIDS är kvinnliga kondomer, så kallade femidomer. Femidomen det enda kvinnokontrollerade preventivmedel som har visat sig effektivt i kampen mot HIV/AIDS. Det är ett viktigt och effektivt verktyg som ger kvinnor makt att förhandla om säkert sex och på så sätt trygga sin hälsa. Efterfrågan på femidomer är långt större än tillgången i världen. Trots femidomens effektivitet har en ihärdig myt att människor inte vill använda den hindrat distributionen. Sedan 2004 har Hungerprojektet i Malawi distribuerat femidomer och utbildat människor om användning därav. Detta har nu vuxit till att påverka den nationella policyn för sexuell hälsa i Malawi. Genom femidomprojektet har det blivit tydligt att det snarare handlar om hur projektet genomförs än om att fattiga människor på landsbygden inte accepterar femidomanvändning.

– Vi har valt att koncentrera vår kampanj kring just kvinnliga kondomer eftersom det är ett konkret sätt att bekämpa HIV/AIDS och framförallt kan kvinnorna själva hantera dem och är inte beroende av att mannen ska använda kondom, sa Sara Wettergren, VD på Hungerprojektet. Kortdokumentären Choosing Prevention, om Hungerprojektets arbete med femidomer i Malawi, kan ses här.


Choosing Prevention av Martha Dodge.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV