Startsida - Nyheter

Könsneutrala personnummer införs i Norge

Det är den norska skatteförvaltningen som planerar att gå över till könsneutrala personnummer de närmast åren. Enligt Transföreningen FPES, som skriver om beskedet, är det påtryckningar från Norges hbtq-förening LLH och transförbund FTPN som gett resultat.

– Vi har fått inspel från grupper i samhället som önskar en förändring. Vi ser också att det finns en internationell trend där flera länder tar bort könstillhörigheten ur sina identitetshandlingar, konstaterade skattedirektör Jan Christian Sandberg i en intervju för norska TV2 på söndagen.

Luca Dalen Espseth, politisk rådgivare i LLH, Norges motsvarighet till RFSL, kommenterar beskedet på FPES hemsida:

– Att leva med fel juridiskt kön betyder många problem i vardagen. Inte bara när man är ute och reser, utan även när man ska identifiera sig på postkontoret eller apoteket. Där kan vi riskera att bli diskriminerade och trakasserade.

LLH:s vice ordförande Veronica Berglyd Olsen har arbetat länge med frågan:

– Förändringen av personnumren kommer att lätta upp hela situationen för oss. För vilket juridiskt kön en person tillhör framgår ändå inte i de flesta situationer, säger hon.

Precis som i det svenska personnumret har det norska en udda siffra som betyder man och en jämn som betyder kvinna, men till skillnad från i Sverige finns ingen markering av kön med M eller K i legitimationer vilket gör att förändringen kommer att ha stor räckvidd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV