Startsida - Nyheter

Kostsamt för FC Rosengård delta i Champions League

FC Rosengård har under måndagen rest till Ryssland inför matchen för att möta Ryazan, två i den ryska ligan, som tros bjuda på hårt motstånd. Men samtidigt som det naturligtvis innebär stor prestige för FC Rosengård att spela i Champions League igen kommer det också kosta. För matchen på onsdag har klubben budgeterat med en förlust på 100 000 kronor. Skälet är att ersättningen från Uefa, som arrangerar Champions League, inte täcker kostnaderna. Medan Malmö FF kunde säkra 80 miljoner kronor genom att ta sig till gruppspelet, och ytterligare nio miljoner för varje seger gäller helt andra siffror för FC Rosengård och andra damlag som spelar i Champions League – de får ett resebidrag om 200 000 för varje match. Men det räcker alltså inte ens för att täcka resekostnaderna.

Uefas intäkter för herrarnas Champions League är svindlande, med tv-rättigheter beräknas de uppgå till cirka 12 miljarder och fördelningen av dessa intäkter mellan herr- och damfotbollen har länge kritiserats. Förra året kallade Arsenaltränaren Vic Akers att det innebär en ”farsartad” situation där lagen måste betala dyra pengar för att kunna delta. Och i en intervju med Radiosporten nyligen sade nytillträdde klubbdirektör Klas Tjebbes att Uefa ”måste få in mer genustänk” i programmet FotbollsArena. På frågan om vad det innebär ekonomiskt för klubben att spela i Champions League svarar han:

– Jo det är ju såklart viktigt även om jag kan reta ihjäl mig på att ersättningarna från Uefa är så oändligt mycket lägre för tjejerna än för killar. Jag kan ju smälta att marknaden lägger mer på killar än för tjejer eftersom det är där publiken och tv finns, men jag kan inte förstå varför Uefa som skulle ha uppgiften att sprida fotbollen i stort i Europa lägger hundra eller tusen gånger mer på killfotboll än på tjejfotboll, det tycker jag är skandalöst.

Nu har FC Rosengård tillsammans med Malmö stad, som gått in och sponsrat klubben med 950 000 i bidrag, gått samman för att skriva ett gemensamt brev till Uefa. I ett annat inslag i Radiosporten säger dock Karen Espelund, enda kvinnan i Uefas styrelse, att det sannolikt inte kommer att leda till något på kort sikt:

– Uefa satsar 22 miljoner euro för att utveckla strategiplaner för damfotbollen i alla 54 medlemsländerna och Sverige får resurser för det. Det ser jag som en ansenlig insats. Och det tar ju inte slut med det, det här är ju under utveckling, säger hon.

Rosengårds brittiska spelare Anita Asante får laget klara sig utan eftersom hennes visumansökning till Ryssland inte blev klar i tid. Matchen kommer att spela klockan 13.00 svensk tid på onsdag och Feministiskt Perspektivs Louv Brattgård är på plats för att rapportera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV