Det kritiska ögonblicket för människorättssituationen i Ryssland kommer efter att OS har avslutats. Då kommer straff utdömas för flera politiska fångar. Därför är det viktigt att omvärlden fortsätter sätta press på ryska myndigheter även efter OS. Det sade de ryska aktivisterna Alexey Sakhnin och Maria Dobrochotova på ett riksdagsseminarium i Stockholm på torsdagen.
Ett exempel på vad som väntar mot slutet av månaden är att då kommer straffen för flera personer som deltog i de stora massprotesterna i Ryssland den 6 maj 2012. Straffen väntas bli långa, och sedan väntas nya rättegångar för ytterligare en omgång demonstranter som greps under samma protest på Bolotnajatorget i Moskva i samband med att Vladimir Putin på nytt tillträdde presidentposten.
Protesterna riktades mot vad man ansåg var en manipulering av valet av Putin och de 28 som fortfarande väntar antingen på sina straff eller på rättegång har kallats Bolotnajafångarna eller 6:e majfångarna, och Alexey Sakhnin och Maria Dobrochotova som båda jobbar med fallet.
– Bolotnajafallet har använts som propaganda av ryska myndigheter för att försöka legitimera en ny nivå av våld, sade Alexey Sakhnin på seminariet som arrangerades av Vänsterpartiet.
Han hänvisade till en oberoende rapport av bland annat Amnesty International och Human Rights Watch som kommit fram till att den ryska polisen hade planerat att slå till hårt mot protesten, att man använt sig av provokatörer för att intitiera våldsamheter, och att polisen använt oproportionerligt våld mot demonstranterna. Dessa anklagas för upplopp eller relaterade brott. I höstas dömdes Michael Kosenko till psykiatrisk tvångsvård, ett straff som var vanligt under Sovjettiden men som nu inte använts på flera decennier. Eftersom flera av fångarna väntar på att straff ska utdömas senare i februari så betonade Alexey Sakhnin vikten av att inte släppa frågan bara för att strålkastarljusen för de olympiska spelen släcks:
– Den politiska pressen måste öka då, det är upp till bevis att intresset inte bara är en trend eftersom OS hålls. Det krävs också personliga sanktioner mot tjänstemän som är personligen ansvariga för förföljelse, sade han.
Joanna Kurosz, Civil Rights Defenders programansvariga för Östeuropa och Centralasien, förklarade att människorättssituationen har försämrats gradvis sedan Putins tillträde till makten kring millenieskiftet, men att läget drastiskt har förvärrats de senaste tre åren.
Då Putin tillträdde presidentposten för andra gången och efter massprotesterna vidtog de ryska myndigheterna i Kreml ett lagpaket som bland annat inneburit kraftigt höjda straff för att delta i icke sanktionerade protester, och en breddad och luddigare definition av landsförräderi vilket innebär att det är lättare att dömas för spioneri till exempel.
Dessutom har höga bötesstraff införts mot att störa religionsfriheten – med sikte på aktioner som den Pussy Riot utförde i en katedral i Moskva – krav på att alla organisationer som får utländskt bistånd måste registrera sig som utländska agenter, och lagen mot så kallad homosexuell propaganda.
– Det är viktigt att se kampanjen mot homosexuella som en del i den större kampanjen mot alla oberoende röster, sade Joanna Kurosz, som också pekade på problemet med den begränsade yttrandefriheten i landet.
– En av anledningarna till att den politiska scenen är så pass dominerad av Putin och hans anhängare är att de stora medierna är kontrollerade av staten, framför allt tv men även radio och tryckt media.
Hon höll också med Alexey Sakhnin och Maria Dobrochotova om att situationen kommer att förvärras efter att OS i Sotji tar slut. Hon menade att det därför är viktigt att svenska politker fortsätter fokusera på Ryssland:
– En annan viktig sak är att man tar upp MR-brott i alla slags möjliga sammmanhang, att det är en självklar del i alla möten. Både moraliskt och ekonomiskt stöd för mr-rörelse i ryssland, är oerhört viktigt, sade hon.
Under seminariet deltog också journalisten Stig Fredriksson som länge bevakat Ryssland, liksom Sovjetunionen. Även Hans Gunnar Adén, tidigare svensk diplomat i Ryssland och Amanda Lövkvist från Silc deltog i seminariet som leddes av Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.