Startsida - Nyheter

Kvinnofientligt lagförslag orsakar oro i Irak

Ett kvinnofientligt lagförslag har upprört irakiska kvinnor och lett till manifestationer runt om i Irak. Förslaget har lagts fram av den irakiska regeringen och väntas träda i kraft efter parlamentets godkännande. Annika Flensburg, Kvinna till Kvinnas pressansvarige har varit och träffat irakiska kvinnorättsaktivister i Erbil.

Lagförslaget baseras på gamla sharialagar med shiitisk tolkning, något som även kritiseras av en del nutida islamlärda. Enligt denna fundamentalistiska tolkning, som bland annat iranska familjelagar grundas på, kommer irakiska kvinnor att fråntas sina civila rättigheter. Irak har sedan 1959 haft relativt sekulära familjelagar.

Iraks nya grundlag som antogs 2005, det vill säga två år efter att amerikanska och brittiska styrkor invaderade Irak utan FN-mandat, öppnar för allt mer reaktionära lagar som strider mot de mänskliga rättigheterna. Månggifte och barnäktenskap införs med det nya lagförslaget och männen får total kontroll över kvinnans kropp och liv.

Annika Flensburg, Kvinna till Kvinnas pressansvariga, har i veckan besökt Irak. Hon träffade kvinnorättsaktivister från olika delar av landet för att bland annat diskutera det nya, kvinnofientliga lagförslaget. Flensburg berättar om den oro samt det motstånd som det nya lagförslaget har skapat. En familjelag som kommer att ytterligare förvärra den redan förfärliga situationen som irakiska kvinnor drabbas av.

– Kvinnoorganisationerna är förfärade och menar att detta lagförslag är en direkt följd av den nya konstitutionen som antogs 2005 och trots protester från bland annat kvinnoorganisationerna, öppnade upp för en sådan familjelag. Detta genom en paragraf som tillåter olika religiösa sekter få sina egna familjelagar. Det nya förslaget kommer att gälla för shiiterna i Irak.

Den välkända irakiska kvinnorättsaktivisten Hanaa Edwar har under de senaste dagarna nämnt i flera intervjuer med internationella medier att lagförslaget är ett humanitärt brott och ett brott mot barns och kvinnors rättigheter och därför ska stoppas. En rad internationella människorättsorganisationer, som Human Rights Watch och även FN, har kritiserat lagförslaget.

Annika Flensburg nämner att kvinnorättsaktivisterna är besvikna på det internationella samfundet som inte med kraft stoppade denna farliga utveckling i Irak och att de inte tog kvinnorättsaktivisternas varning angående den nya grundlagen på allvar.

Även tongivande religiösa ledare, både shiiter och sunniter, kritiserar det nya familjelagförslaget och uppfattar att det strider mot islamiska grundprinciper. Bashir Najafi, en tongivande religiös shia-ledare har deklarerat en fatwa och sagt att lagförslaget innehåller en rad allvarliga brister och att ingen islamlärd kan godkänna det. Även den mest tongivande relativ konservativa ayatollan al-Sistani har indirekt visat sitt missnöje med lagförslaget, som baseras på en fundamentalistisk syn på samhället och kvinnors roll. I och med detta bedömer många i Bagdad att förslaget inte kommer att godkännas i parlamentet. Om lagförslaget korrigeras och mildras i stället för att helt avvisas återstår att se.

Kvinna till Kvinnas Annika Flensburg bekräftar att även en rad politiker har gått emot förslaget och det ger visst hopp att det ändå finns motstånd på olika nivåer. Men kvinnorättsaktivisterna säger att de inte kan vara säkra på att förslaget inte går igenom trots allt.

– Ingen vet riktigt när detta förslag ska behandlas i parlamentet. Men de flesta är säkra på att det inte händer innan parlamentsvalet den 30 april. Ingen vet hur det nya parlamentet kommer att se ut, risken att det blir ännu mer konservativt finns.

Enligt Annika Flensburg planerar de irakiska kvinnoorganisationernas nätverk bestående av 80 olika grupper olika slags manifestationer under de kommande veckorna för att protestera mot det nya lagförslaget.

– Den 2 april planeras en konferens i Bagdad tillsammans med FN:s kvinnokommission om kvinnors situation i Irak när det gäller det utbredda våldet samt det nya familjelagförslaget. Nätverket har redan publicerat en skuggrapport om situationen med sina rekommendationer. Kvinna till Kvinna planerar också en konferens i Stockholm där representanter från samarbetsorganisationerna samlas för att diskutera hur Sverige kan påverka och stödja kvinnornas kamp i Irak.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV