Terrafem och dess lokala organisationer har bestämt sig för att lämna Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks). I grunden handlar beslutet om att Terrafem hamnat mellan stolarna när politikerna utlovat långsiktig finansiering av kvinnojourerna.
Förra hösten utlovades ett fördubblat statligt stöd till kvinnojourer som arbetar nationellt. Feministiskt perspektiv skrev om turerna kring det politiska utspelet av dåvarande ansvariga ministrarna Maria Arnholm och Maria Larsson, där Terrafem ingick som exempel på jourer som skulle få stärkt stöd. Det slutade med att Terrafem stod utan finansiering till sina skyddade boenden.
I ett pressmeddelande framhåller Alfhild Oenema, ordförande, och Bernardita Nuñez, verksamhetsledare, att den rikstäckande verksamheten hamnat mellan stolarna eftersom politikerna hänvisat till medlemskapet i Roks i stället för att ta sitt ansvar för den utlovade finansieringen. Efter diskussioner har Terrafem nu beslutat att lämna Roks för att på egna ben kunna ansöka om medel från socialstyrelsen. Därigenom hoppas Alfhild Oenema att det ska bli lättare att få stöd i framtiden.
Men än så länge kvarstår risken att Terrafem tvingas lägga ner sina skyddade boenden.
– Vi är inte där än. Det är något vi diskuterar, och som beror på en rad olika saker, säger Oenema.
Roks ordförande Karin Svensson har inte fått utträdesbegäran än, men beslutet kommer inte som någon överraskning.
– Vi tycker det är jättetråkigt att mista en medlem, men jag har full förståelse för Terrafem beslut. Jag har full respekt för att de måste hitta en lösning på sin finansiering. Det har varit en process där vi varit inbjudna i dialogen och vi kommer ha ett fortsatt bra samarbete med Terrafem. Vi önskar dem lycka till och hoppas givetvis för alla de kvinnor och tjejer och barn som vänder sig till Terrafem att de hittar en lösning. Är detta ett sätt stöttar vi naturligtvis Terrafem i det beslutet, säger hon.
Regeringen vill genom sitt budgetförslag säkra den långsiktiga finansieringen av landets kvinnojourer och har avsatt 100 miljoner kronor för reformen. Hur pengarna är tänkta att fördelas är ännu oklart. Karin Svensson berättar till exempel att tjejjoursverksamheter inte nämns i budgetförslaget, men att kriterierna för att få stödet inte är klara. Roks har i kontakter med jämställdhetsministern fått besked att de kommer vara delaktiga i utformningen av kriterierna. Men ännu återstår dessutom att se om budgetförslaget i sin helhet går igenom den 3 december.