Förra veckan rapporterade vi om hungerstrejkande palestinier på Järntorget i Göteborg. Då var alla hungerstrejkande män. Den här veckan har fyra kvinnor anslutit sig till hungerstrejken. Feministiskt perspektiv samtalade med dem.
En grävskopa arbetar några meter ifrån tälten där de hungerstrejkande palestinierna har sitt kvarter. Den sprättar upp marken och upp kommer stanken från stadens inälvor. Bullret är stressande och vi kommenterar när vi närmar oss tälten att det kan se ut som att staden försöker avhysa palestinierna med psykologisk krigsföring, att de stör dem med flit.
Vi träffar Tahany Mezher. Hon kom till Sverige som nittonåring, är idag 25 år och talar flytande svenska. Innan vi ens hunnit ställa någon fråga förklarar hon att alla kvinnor som är i rummet kommer från Gaza. Myndigheterna vet att vi kommer från Gaza, vi har gett dem identitetskort, pass, intyg, allt. Men de vill skicka oss tillbaka till Västbanken, Jordanien eller någon annanstans där vi inte hör hemma. Tahanys barn Tolin ligger och sover på en madrass bredvid. Hon är 9 år gammal. Tahany säger, de vill utvisa henne också. Men hon känner inte till något annat land. Hon berättar att resten av hennes familj, modern och syskonen har fått uppehållstillstånd och några av dem är svenska medborgare. Men hon har fått avslag. Hon förstår inte varför. Hon försöker förklara gång på gång till Migrationsmyndigheten men hon vet inte vad det är de missförstår.
Tahany berättar att hon varit med om hungerstrejken sedan dag 1, men eftersom det inte fanns någon kvinnotält kom hon på morgonen och gick hem på kvällen.
Amira Ayyed
Amira Ayyed kom också hit som 19 åring, hon är idag 22. Liksom i Tahanys fall, har resten av Amiras familj fått uppehållstillstånd. Hon säger att hon har förstått att Migrationsverket anser att hon ljuger om att hon, liksom hennes familj, befinner sig i en utsatt position i förhållande till Hamas eftersom det finns ett stämpel från Hamas i hennes resedokument.
– ”De förstår inte att man kan ha problem med Hamas men ändå ha kontakter med folk som är villiga att hjälpa en när man måste fly. Hur ska de utvisa mig till Gaza när hela min familj bor här? Om jag kommer ensam till Gaza kan de göra vad de vill med mig!”
Ruwaida Aljzara
Ruwaida Aljzara är född i Gaza men på grund av att hennes man haft ett tvåårig uppehållstillstånd i Jordanien menar de svenska myndigheterna att hon är hemmahörande i Jordanien. De har försökt utvisa henne dit, men Jordanien tar inte emot henne. Hennes man och fyra av hennes barn vistas i Jordanien just nu. Barnen olagligt. Hon är i Sverige med de två yngsta barnen.
– ”När jag hörde om att det var hungerstrejk bland asylsökande palestinier här tog jag mig genast hit. Jag vill ha rättigheter för min son. Han känner inte ens sin far, säger hon och pekar på sin femåriga son. Jag och mina barn har fått dela rum med en massa människor som har mycket problem. Polisen kommer ofta dit på grund av problemen. Jag vill kunna ta dem därifrån”.
Feministiskt perspektiv har sökt Migrationsverket för en kommentar utan resultat.