Startsida - Nyheter

Elevers ålder styr skolchefslön

Det skiljer i snitt 2 000 kronor mellan män och kvinnor som är rektorer enligt statistik från Sveriges skolledarförbund. Enligt Agneta Cederblom, ordförande i Lärarförbundets skolledarförening, beror det på att ju lägre åldrar någon är chef för, desto lägre är lönen.

– De flesta kvinnor är chefer för de lägre åldrarna, säger Agneta Cederblom. Vi försöker från vår sida hävda att det inte är någon större skillnad på arbetsuppgifter och ansvar mellan förskolechefer och skolledare vid grundskola och gymnasium. Men det är oerhört svårt att övertyga arbetsgivarna om detta.

Enligt Lena Linnerborg, utredare på Sveriges skolledarförbund ligger en del av problemet med löneskillnaderna i att kvinnor nöjer sig med lägre lön.

– Vi har märkt att kvinnor kommer in lågt och sedan har svårare att förhandla upp sin lön vid lönesamtalen, säger hon. Kvinnor lägger sig lägre vid lönesamtalen när de jämför sin lön med övriga kvinnliga kollegor.


Skulle det bli förändringar om kvinnorna ändrade sig menar du?

– Man är ju alltid två minst när man sluter ett avtal så visst finns det anledning för kvinnor att fundera över varför man i första hand jämför sig med andra kvinnor och inte med gruppen män. Om man aldrig vågar utmana, ska man inte vara så besviken över att man inte nådde längre än normen. Men det innebär inte att ansvaret för att förändra situationen enbart ligger på kvinnorna själva.


Josefin Brink, informationssekreterare för Vänsterpartiet håller inte med om att kvinnor är ansvariga i ett problem som är strukturellt.

– Jag tycker det känns lite kränkande när folk säger att kvinnor till exempel är för mesiga för att löneförhandla ordentligt, när lönediskrimineringen genomsyrar hela arbetslivet, säger hon.

När det gäller chefsjobb sätts lönerna individuellt och inte kollektivt, men Josefin Brink menar att lönerna behöver sättas kollektivt för en rättvis lönesättning.

Lena Linnerborg vill ändå påpeka att kvinnor som grupp har fått ett högre lönepåslag än män som grupp. Hon framhåller också att rektorsyrket generellt ligger på en låg nivå.

– Förr var rektorn en man, men nu är de allra flesta nya skolledare kvinnor.


Vad kan göras inom politiken?

– Vi tror inte på att förändringar ska ske inom lagstiftningen, utan snarare lokalt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivaren måste ha någon typ av insikt och hållning i dessa frågor. Det går inte att bara säga ’Det blev så’ när kvinnan får lägre lön. Men generellt bör dessa förändringar ske lokalt och så klart med stöd från fackförbunden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV