Nyheter

Madrassen hon blev våldtagen på följer med

I maj 2014 sade Emma Sulkowicz till Time att hon tror att Columbia–universitetet friade våldtäktsmannen eftersom de vill sopa händelsen under mattan. Men Emma Sulkowicz gav inte upp och höll inte tyst. Nu har 23 studenter anmält Columbia universitetet samt det till samma ledning knutna Barnard College för ledningens sätt att behandla sexuella övergrepp. Bland annat anklagas ledningen för att förbjuda elever att diskutera interna brott utanför universitetet och inblanda utomstående eller ta sina anmälningar till de federala myndigheterna.

Eleverna menar att ledningen vill behandla anmälningarna enligt universitetets egna disciplinära process. Detta är olagligt i USA. Skolor är inte förpliktade att meddela myndigheterna men inte heller förbjuda elever att välja göra så. Dessutom anser de 23 studenterna som anmäler universitetet att förövarna sällan utestängs från universitetet.

Camila Quarta, student och en av de som anmäler ledningen, säger till New York Magazine att hon blev våldtagen av en klasskamrat den alldeles första terminen. Men det enda som hände var att förövaren blev utestängd en termin och återvände sedan. Hon berättar att detta var traumatiskt för henne eftersom hon hela tiden var rädd att möta honom på skolområdet.

Konststuderande Emma Sulkowicz som våldtogs första dagen på sin egen säng har nu kommit ut med en visuell konst med namn "Madrass föreställning" eller "Bär den tyngden". Hon bär madrassen hon blev våldtagen på, vart hon än går hela dagarna. "Så länge jag går i samma skola som min våldtäktsman, kommer jag att bära madrassen", sade hon den 2 september till New York Magazine. Med sin protestkonst vill Sulkowicz visa hur hennes intima privata utrymme omvandlades till en offentlig angelägenhet sedan dagen hon våldtagits och blev tvungen att tala med folk om detta.

Se hennes protest här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV