Nyheter

Malin Björk vald till viceordförande i vänsterns partigrupp i EU

I dag konstituerades Europaparlamentets vänstergrupp Förenade Europeiska Vänstern/Nordisk Grön Vänster. Till ordförande valdes Gabi Zimmer från tyska Die Linke. Malin Björk, Vänsterpartiets nya europaparlamentariker valdes till en av tre vice ordförande. Gruppen har i och med valet växt med nästan 50 procent och har nu även en helt jämn könsfördelning.

- Vi står inför enorma utmaningar. Rasism, ökande fattigdom, massarbetslöshet, och inte minst kvinnofientliga politiska krafter växer i Europa. Därför är Vänstern så viktig. Vi representerar en annan politik där människor, miljön, och välfärden sätts i centrum, inte marknaden och bankerna, och vi kommer ta fajten med storföretagen inom ramen för EU/USA handelsavtalet. Vi är den tydligaste gröna och vänsterfeministiska rösten i Europaparlamentet, säger Malin Björk i en presskommentar.

De andra två viceordföranden är Patrick Le Hyaric från Front de gauche, Frankrike och Neoklis Sylikiotis från Akel , Cypern. Tillsammans ska de fyra fungera som ett kollektivt ledarskap för gruppen

Förenade Europeiska Vänstern/Nordisk Grön Vänster har efter valet växt från 35 till 52 medlemmar och har en helt jämn könsfördelning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV