Startsida - Nyheter

Malmö Jämställdhetsbyrå fortsätter med nytt projekt

Malmö Jämställdhetsbyrå har under året varit aktiva i att det lokala civilsamhället inför Nordiskt Forum 2014. Föreningen kommer nu med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor under ett år bedriva ett projekt som syftar till en stärkt strategisk lokal organisering inom feminismen och kvinnorörelsen.

– Ett av Nordisk Forums syften var att stärka den feministiska organiseringen, och att revitalisera det inomfeministiska samtalet, säger Emma Larsson, ordförande för Malmö Jämställdhetsbyrå. Det projekt vi nu påbörjar kan ses som ett led i att förverkliga den ambitionen.

Projektet består av två faser, en som tar tempen på den lokala feministiska rörelsens uppfattning om vad det inneburit för rörelsen att Nordiskt Forum 2014 genomfördes just i Malmö, om detta har haft eller kommer att ha någon inverkan på det fortsatta lokala arbetet.

– Det riktades mycket kritik mot Nordiskt Forum och det är viktigt både att den framkommer och att vi inte fastnar i kritiken, utan kan använda den i vårt fortsatta arbete, säger Malin Beckman som projektleder. Precis som för hela projektet efterlyser vi så många röster från den feministiska rörelsen och kvinnorörelsen som möjligt. Vi är inte intresserade av att bara vissa hörs.

Den andra fasen innebär sammanställande av ett metodkit för stärkt strategisk lokal organisering, som framarbetas genom diskussionsträffar, workshops, erfarenhets- och kunskapsutbyte och tillsammans med en referensgrupp med representanter från den feministiska rörelsen. Förhoppningen är att arbetet utmynnar i metoder som kan användas i flera olika lokala kontexter.

– Feminismen och kvinnorörelsen har åstadkommit otroligt många viktiga förändringar för ett samhälle där alla människors lika värde respekteras, men vi har en lång väg kvar att gå, både inom rörelserna och i relation till övriga samhället. Dagens samhälle är långt ifrån rättvis och jämlikt, säger Malin. Projektet är vårt försök att bidra till en fortsatt förändring för jämlikhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV