Startsida - Nyheter

Bråundersökningen: ”Man måste se siffrorna över tid”

I Brås senaste trygghetsundersökning, NTU, har anmälningsbenägenheten för sexualbrott sjunkit från 19 procent 2012 till 10 procent 2013. Men det är osannolikt att detta innebär en faktisk minskning säger en av rapportförfattarna Thomas Hvitfeldt till Feministiskt Perspektiv.

– Det handlar om väldigt få brott, så när vi ställer de här frågorna blir siffrorna ganska osäkra. Man måste se siffrorna över längre tid. Vi får se vad som händer nästa år och året efter det, säger han och förklarar att det är osannolikt att siffrorna skulle ha sjunkit och med så mycket:

– Förändringar vad gäller anmälningsbenägenheten mellan enstaka år måste tas med en nypa salt, säger Thomas Hvitfeldt.

Det finns också andra siffror som ser ut att ha ändrats sedan förra undersökningen gjordes. Bland annat uppgav 41 procent av de tillfrågade som hade utsatts för sexualbrott i undersökningen i NTU 2012 att brottet hade skett på allmän plats. I den senaste undersökningen var den siffran 50 procent. Men också här måste ett längre tidsperspektiv tillämpas för att se om det är en faktisk ökning, och i så fall hur stor ökningen är.

Hälften av sexualbrotten har inträffat på allmänna platser som gator, torg och uteställen, att jämföras mot 23 procent i bostad, på arbetsplats eller i skola. Att så många brott sker på allmän plats kan förklaras av att i kategorin sexualbrott räknas allt från sexuella trakasserier till våldtäkt in.

– Detta kan dels antas bero på att de grövre sexualbrotten är mindre vanligt förekommande, men det är även så att en undersökning som NTU sannolikt till viss del underskattar de grövre sexualbrotten. Särskilt de där gärningspersonen är känd och när de sker i hemmet.

– Sannolikt gör det att vi överskattar hur stor andel av sexualbrotten som sker på allmän plats, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV