Startsida - Nyheter

Många tjänstemän jobbar hemma när barnen är sjuka

Februari är månaden då det vabbas som allra mest, det vill säga att föräldrar tar ut tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn. En årlig undersökning från fackförbundet Unionen visar att 60 procent av tjänstemännen i undersökningen helst vobbar – vilket innebär att de tar med sig jobbet hem när barnen är sjuka. Att vobba är främst ett storstadsfenomen och är populärast bland män, chefer och högutbildade. Majoriteten tar med sig jobbet hem för att hinna med sina arbetsuppgifter och närmare hälften av de som svarade i undersökningen vill underlätta för kollegor. Två av tre säger att de tar med sig jobbet hem för att de inte har någon att lämna över arbetet till, vilket är en ökning för tredje året i rad.

En dryg tredjedel av de som vobbar säger att de helst vill slippa och att många känner sig otillräckliga gentemot sina barn. Av de som faktiskt vabbar, vilket innebär att de inte får jobba hemifrån, uppger 80 procent att de ändå är tillgängliga för sina chefer.

– Vi ser en uppluckring av traditionella ramar för tid och rum. Det behövs en bred diskussion på arbetsplatserna om hur vi jobbar så att det gränslösa arbetslivet kan bli någonting fullt ut positivt, säger Peter Hellberg förste vice ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV