Människorättsaktivisten Maryam al-Khawaja har dömts i sin frånvaro till ett års fängelse i Bahrain. Amnesty International uppmanar myndigheter att ogiltigförklara domen och straffet. På torsdag ställs också hennes syster, Zainab al-Khawaja, inför rätta för att ha rivit sönder bilder på Bahrains kung.
Människorättsaktivisten Maryam al-Khawaja har dömts till ett års fängelse i Bahrain i sin frånvaro efter anklagelser om att ha angripit två poliser. al-Khawaja själv menar att hon angreps i samband med att hon anlände till Bahrains huvudstad Manama den 30 augusti i år.
Maryam a-Khawaja är chef för människorättsorganisationen Gulf Centre for Human Rights, och befinner sig nu i London, efter att hon först släppts mot borgen och sedan fått sitt utresetillstånd lyft.
– Det som spelar roll är inte om jag har dömts till ett års eller 15 års fängelse för konsekvenserna är desamma. Om jag återvänder till Bahrain så hamnar jag i fängelse vilket innebär att jag inte kan träffa min familj, framför allt min pappa. Men det här straffet kommer inte att påverka min vilja att fortsätta jobba med människorättsfrågor, säger hon till Amnesty International.
Flera människorättsorganisationer menar att domen sänder en varningssignal till MR-aktivister och Amnesty uppmanar myndigheterna i Bahrain att ompröva domen och anklagelserna emot henne:
– Maryam al-Khawaja verkar ha blivit en måltavla på grund av hennes arbete för visa på människorättsbrott som ägt rum i Bahrain sedan 2011, säger Said Boumedouha, Amnesty Internationals biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrikaprogram.
– Myndigheterna måste garantera att domen och straffet ogiltigförklaras och lägga ner allt åtal mot henne, lägger han till.
Maryam al-Khawajas syster, Zainab al-Khawaja står åtalad för att ha ”förolämpat kungen” efter att ha rivit sönder bilder av kungen Hamad bin Issa Al Khalifa. Hon är en av Amnestys samvetsfångar och rättegång inleds på torsdag. Om hon döms riskerar hon upp till sju års fängelse, rapporterar Amnesty, som uppmanar myndigheterna att genast släppa henne.
Prisad för sitt MR-arbete
Maryam Al Khawaja har också danskt medborgarskap och greps i samband med att hon återvände till Bahrain för att besöka sin far som shiitisk oppositionspolitiker och sitter fängslad på livstid i landet. Både hon och hennes far Abdulhadi al-Khawaja är prominenta MR-aktivister som deltagit i Bahrains protest- och demokratirörelse som bröt ut i samband med den arabiska våren. Pappan dömdes för sitt fredliga deltagande i protester 2011 till livstids fängelse och inledde den 26 augusti i år en hungerstrejk.
Under protesterna spelade Maryam al-Khawaja en viktig roll. Den 14 februari, några dagar efter Mubaraks fall i Egypten, restes en tältstad med inspiration från Tahrirtorget vid Pärlmonumentet i Manama. Maryam al-Khawaja blev ett förstahandsvittne till polisens våldsamma försök att slå ner protesterna. Som twittrare fick hon snabbt ett stort antal följare och hon är en av Bahrainupprorets mest kända röster. För två år sedan fick hon Stieg Larsson-priset med motiveringen:
För sin modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Med internet och sociala medier som ett verktyg, och genom oförtröttlig aktivism och ordets makt, riktar hon strålkastarljuset mot orättvisor i hennes hemland. Trots hot och trakasserier mot henne själv och hennes familj fortsätter hon sitt arbete för ett tolerant och mer demokratiskt Bahrain. Det hon åstadkommit är helt och hållet i Stieg Larssons anda.