Prenumerera

Logga in

Med livet som insats mot barnäktenskap i Pakistan

Äktenskap med minderåriga – under 18 år – blir ett brott mot ny lagstiftning som antagits av parlamentet i Sindh-provinsen i södra Pakistan. Lagförslaget godkändes efter två år av regelbundna påtryckningar från sociala rörelser, trots hot och varningar från religiösa extremister. Feministiskt Perspektiv har talat med en av kvinnorättsaktivisterna bakom nyheten.

Omkring 40 procent av äktenskapen i dagens Pakistan är barnäktenskap, uppger kvinnorättsaktivisten Bushra Khaliq, ordförande för organisationen ”Women in Struggle for Empowerment” i en intervju över Skype från Lahore.

Den pakistanska lagen från 1929 tillåter äktenskap för flickor vid 16 års ålder och pojkar vid 18, men i praktiken följs inte lagen. Kvinno- och människorättsorganisationer har under de senaste åren uppmärksammat brotten mot lagen och dess konsekvenser. De har debatterat och spridit medvetenhet kring de sociala problem och hälsorisker som drabbar bortgifta flickor, inte sällan så unga som nio år gamla. Unga flickor blir lättare offer för våld inom hemmet, mödra- och barnadödligheten har ökat i landet i takt med att barnäktenskapen blivit fler, informerar kvinnorättsaktivisterna.

Bushra Khaliq är en av Pakistans kvinnorättsaktivister som kämpar för kriminaliseringen av barnäktenskap. Nyligen har hon även tagit emot ”Benazir Bhutto Shaheed Medal 2014”, från International Chicago Labour Federation, för sin engagemang.

– Flickorna tvingas till äktenskap mot sin egen vilja. Men religiösa fundamentalister som har sitt eget ”islamska ideologiska råd”, med stor politisk makt, menar att det är helt i enlighet med sharialagarna att gifta bort flickor oavsett ålder om man fullbordar äktenskapet först när hon når puberteten. Denna mäktiga grupp med stöd både bland medier och makthavare säger att vårt krav på ett förbud mot barnäktenskap är emot islams lära. Vi kräver att både flickor och pojkar ska få gifta sig efter 18 års ålder.

Kampanjen för kriminalisering av barnäktenskap gav resultat. Parlamentet i Sindh-provinsen godkände en ny lag som sätter gränsen för äktenskap vid 18 och straffet för dem som begår brott mot lagen blir upp till tre års fängelse. Ett seger som nu firas av de som har kämpat hårt för att förverkliga detta.

Hur kommer lagen att genomföras, vilka kan anmäla?

– Både de inblandade och deras anhöriga, men också kvinnorättsorganisationer. Vem som helst har skyldighet att anmäla barnäktenskap. Polisen är tvungen att ta emot anmälan och agera.

Khaliq och aktivisterna inom det landsomfattande nätverket som kämpar för den nya lagen hoppas att fler provinser följer Sindh. Tillsammans med andra aktivister i sin egen region arbetar Khaliq för att övertyga det lokala parlamentet i Punjab att ta upp frågan. Hon deltar i tv-debatter, förhandlar och uppvaktar politiker, ministrar och myndigheter. Men motståndet från islamisterna är påtagligt och hotfullt.

– Det islamska ideologiska rådet reagerar starkt och gör allt för att stoppa oss. Tillsammans med nätverket för hela Pakistan menar vi i vår organisation att de kvinnofientliga lagar som tillåter månggifte och blundar för våldtäkt inom äktenskapet också ska ändras. Detta upprör fundamentalisterna och de kallar oss för vad som helst, varav det minsta är att vara ”islamfientliga”. Vi har till och med uppvaktat politiska partier och krävt att islamisternas råd ska upplösas. Nu när vi lyckades få majoriteten av Sindh parlament bakom vårt krav om lagen mot barnäktenskap tror vi att det finns ett stort stöd hos de flesta politiska partier och lagstiftare i landet.

Khaliq har skrivit ett dokument om brotten mot barns rättigheter i landet som snart ska publiceras och var delaktig i att skriva resolutionen som snart ska presenteras i Punjab-parlamentet.

Är det pakistanska samhället redo för kriminaliseringen av barnäktenskap?

– Det är olika i olika delar av landet. Från mina egna observationer och kontakter med människor i olika delar av landet, uppfattar jag fattigdomen som den främsta orsaken till barnäktenskap. I övrigt är mödrarna emot sina döttrars tidiga äktenskap. Men påtryckningar från männen i omgivningen är svårt att stå emot. Ofta kommer männen överens med andra män och arrangerar äktenskapet utan flickan eller moderns vetande. Många gånger gör flickorna motstånd, men de har inte lagen med sig. Den feodala mentaliteten, som fortfarande är stark och får näring av fundamentalisterna, tillåter sådana överenskommelser bland männen när det gäller barnens äktenskap.

Khaliq förklarar att det är dock inte bara de fattiga som inte vågar ta ställning när religiösa ledare säger att barnäktenskap är tillåtet, även om de själva inte gifter sig tidigt.

– Jag har haft diskussioner med universitetsstudenter som menar att mullorna är experter och om de säger så, då ska man lyda.

Finns det inte några liberala mullor som går emot dessa fundamentalister?

– De är så få och de vågar inte heller höja rösten. Några av dem har blivit mördade för sina uttalanden och andra har flytt landet.

Så hur vågar du som är en sekulariserad kvinna att höja rösten mot dessa krafter?

– Det är inte lätt förstås! Men vi måste kämpa emot! Jag också får hot och risken att få en blasfemi-anklagelse hänger alltid över huvudet. Och ni vet om mullorna utfärdar en sådan anklagelse, då döms man till döden och om man har tur och döms till livstid kan man lynchas av mobben som ofta står utanför domstolen. Det har blivit mer och mer farligt att tala om kvinnors rättigheter i Pakistan. Och det har gjort att civilsamhällets organisationer går ihop och slåss tillsammans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV