Fler billiga hyresrätter och ökat stöd åt kvinnojourer. Det tror Sissela Nordling Blanco, talesperson och numer gruppledare för Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige i Stockholm, att de kommer kunna driva igenom när FI nu tar plats i Stockholm stad.
Tillsammans med Malin Ericson och Isabella Pettersson intar Sissela Nordling Blanco kommunfullmäktige i Stockholm stad. Efter att ha kryssat sig förbi förstanamnet Isabella Pettersson får hon, förutom ett av FI:s tre mandat, rollen som gruppledare.
– Det känns fantastiskt kul att få så stort förtroende. Jag ser fram emot att leda det politiska arbetet i Stockholm och det här är ett väldigt bra tillfälle för FI att visa vad feministisk och antirasistisk politik är i praktiken, säger Sissela Nordling Blanco.
Vad rollen som gruppledare har för betydelse går hon inte djupare in på, utan betonar att det viktigaste är att FI kommit in och att de fortsätter att utveckla det arbete de gör tillsammans.
– Vi måste fortsätta ta vara på engagemanget vi skapat under de här åren, säger hon.
Det avgörande, säger hon, är att ge en röst till de som inte gynnas av den politiken som förts fram till nu. Hon räknar upp unga tjejer, HBTQ-personer, människor med utländsk bakgrund och personer i förorten som exempel.
– Vi kommer att jobba med ideella föreningar, folkrörelser, aktivister och fackförbund. Det som vi bestämmer ska vara förankrat hos de som berörs av besluten.
För att lyckas med detta håller FI på att arbeta fram en struktur som i mycket handlar om möten och studiebesök. Redan den kommande veckan har Sissela Nordling Blanco inbokade möten med kvinnojouren Terrafem och RFSL, för att diskutera deras situation i Stockholm.
Efter valet står det klart att det finns förutsättningar för en rödgrönrosa majoritet i Stockholms stad. Tillsammans med Feministiskt initiativ får de rödgrönrosa 49,7 procent av rösterna, medan allianspartierna landar på 43,6 procent. Feministiskt initiativ vill ingå i en rödgrönrosa majoritet, mycket för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande.
– Vi är i samtal med de andra partierna, mer än så kan jag inte säga just nu. Men vi har väldigt goda förhoppningar om samarbetet, säger Sissela Nordling Blanco.
I just Stockholm stad tror hon att arbetsvillkor är något FI kan jobba mycket med.
– Stockholm är en stor stad och här finns också många anställda, så där har vi en stor chans att arbeta med att förbättra arbetsvillkoren för många. Framför allt inom äldreomsorg, hemtjänst, barnomsorg men också inom socialtjänsten, säger hon.
Feministiskt initiativ är ett parti där ideologi har en framträdande roll och något som varit tydligt i valrörelsen. Starka reaktioner väcktes hos väljarna när FI i Europaparlamentet valde den socialdemokratiska gruppen och även röstade ja till den konservative EU-kommissionsledaren Jean Claude Juncker. Men Sissela Nordling Blanco tror inte att förhandlandet i kommunfullmäktige kommer att göra väljarna besvikna.
– Det viktiga är att inte kompromissa med våra grundläggande ideal. Politik handlar alltid om förhandlingar, men det viktiga är att röra sig åt rätt håll.
Exakt vad det är som FI inte är villiga att kompromissa med menar dock Sissela Nordling Blanco är för tidigt att säga.
– Det är svårt att veta när vi inte är säkra på vad de andra partierna håller med om och inte. Det viktiga är att få ett tydligt feministiskt perspektiv i hela politiken, säger hon.
Antirasism är en annan av Feministiskt initiativs huvudfrågor och Sissela Nordling Blanco har lovat att ett antirasistiskt arbete ska ske på en bred front.
– Det handlar om att få till stora folkbildningssatsningar, men också att ha med ett antirasistiskt perspektiv i varje beslut. Till exempel när det gäller arbetsvillkor och bostadsfrågor – vem gynnas av vad? Hur bygger man, vem bygger man för? I dag är bostadsmarknaden anpassad efter en man med en ganska hög inkomst och fast anställning.
FI:s valrörelse har stuckit ut i medierapporteringen med sina många torgmöten och homeparties:
– Valrörelsen har varit väldigt spännande. Otroligt många människor har engagerat sig och medlemsantalet ökat från 1500 i oktober 2013 till över 21 000 nu. Många av dem finns i Stockholm.
– Jag själv har fokuserat största delen av min valrörelse på att vara i olika förorter, för vår politik ska vara till för de som i dag inte gynnas av den förda politiken och det är i stor utsträckning de som lever i förorten.
Och FI har lyckats få förorterna med sig – valresultatet är något högre i stadskärnan, men Stockholmsförorterna ligger inte långt efter. Sissela Nordling Blanco har bra koll på vilka deras väljare är.
– Den typiska FI-väljaren är en ung kvinna i någon av storstäderna med utländsk bakgrund. De vet att de gynnas av vår politik, att vi inte bara tar avstånd från SD utan har konkreta politiska förslag.
Den största utmaningen för FI i Stockholm stad tror Sissela Nordling Blanco blir att omsätta förslagen till verklig politik. De konkreta förslag som FI kommer ha störst förutsättningar att få igenom tror hon gäller fler och billigare hyresrätter och ökat stöd till kvinnojourer.
– Där tror jag att vi och de andra partierna tänker ganska lika.