En ny studie visar att 80 procent av nyhetsvärldens experter är män. Majoriteten av journalistkåren anser att detta är ett problem och många säger att det är svårt att visa upp samhällets mångfald i sin rapportering. Det största problemet är att få ett jämställt urval av experter som ska uttala sig, visar rapport från Rättviseförmedlingen.
Siffror från den globala nyhetsstudien Who Makes the News visar att 80 procent av experterna i nyhetsmedia världen över, även i Sverige, är män. Det är något som en majoritet (83 procent) av den svenska journalistkåren anser vara ett problem, skriver Rättviseförmedlingen som har utfört en undersökning bland mediearbetarna i samarbete med Cision.
Undersökningen genomfördes bland 1 255 journalister och 332 kommunikatörer med syfte att kartlägga hur mångfalden i det svenska samhället speglas i dagens svenska medier. Inom båda grupperna som svarade var kvinnor dominerande. Med mångfald menar Rättviseförmedlingen kön, etnicitet, ålder, religion och sexuell läggning.
63 procent av de svarande journalisterna anser att det är svårt att i sin rapportering visa upp samhällets sammansättning av individer, bland annat på grund av begränsningar i tid, resurser och nätverk.
Problematiken enligt deltagarna visar sig när det kommer till valet av de som ska uttala sig som experter. En majoritet av de svarande kommunikatörerna menar att Rättviseförmedlingens listor är ett bra sätt att lyfta fram kompetens som har hamnat i skymundan.
– Rättviseförmedlingen erbjuder ett konkret och kostnadsfritt verktyg där vi genom sociala medier tar fram listor som bidrar till en rättvis representation som bättre avspeglar samhällets sammansättning av individer, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.