Prenumerera

Logga in

Mer jämställdhet, mindre våld mål för huvudstadens budget

70 miljoner i låglönesatsning, rätt till skydd för papperslösa som utsätts för våld, fler socialsekreterare och fördubblat stöd till kvinno- och tjejjourer. Det är några av inslagen i Stockholms stads nya budget – som också innehåller en utbildningsmiljard, en klimatmiljard och en cykelmiljard.
– Genom årets budget kommer stockholmarna att få se en historisk satsning för välfärd men också för att göra välfärden tillgänglig för alla, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) leder den rödgrönrosa majoritet som på onsdagen presenterade sin första budget – ”En budget för en stad som håller samman”. Skatten höjs med 35 öre, och målet är enligt Wanngård kvalitetshöjning i alla stadens verksamheter.

Tillsammans med Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd, Ann-Margrethe Livh (V) bostads- och demokratiborgarråd och Sissela Nordling Blanco (Fi) ordförande i det helt nyinrättade rådet för mänskliga rättigheter, presenterade Karin Wanngård satsningarna. Ett axplock: 40 miljoner kronor till arbetet med utsatta barn, 20 miljoner kronor mer till socialsekreterare, 11 miljoner i stöd till fattiga EU-medborgare, fler platser på härberget Vinternatt med ny strategi för att nå ut till kvinnor och romska grupper som inte söker sig dit, prioritering av de icke bilburna, med bättre framkomlighet för bussar, cyklister och gående, fördubblat byggande, översyn av för vilka det byggs med ett löfte om 2 500-3 000 nya hyresrätter per år, förändrade inkomstkrav och snabba hus så det blir lättar för unga att hyra, med mera.

Karin Wanngård, ni säger att allt ska bli bättre, vad ser du som den stora utmaningen för er budget?

– Skolan är en stor utmaning. Vi måste säkerställa kunskapsresultaten för att kunna säkerställa jobb och tillväxt på sikt i Stockholm. Och det handlar om att få ner klasstorlekarna i de tidiga årskurserna det handlar också om att vi ska höja nivån på komvux och yrkesvux så att man har möjlighet att studera vidare. Jag vill pressa ner ungdomsarbetslösheten i Stockholm. Den har bitit sig fast och utbildning och jobb leder till tillväxt.

Karin Wanngård, S.

Låglönesatsningen viktigast

Ann-Margrethe Livh framhåller låglönesatsningen som en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna i Stockholm med en arbetsmarknad inom hemtjänst och äldreomsorg där majoriteten är kvinnor och många inte kan leva på sin lön.

– Vår målsättning är ju att sedan öka ännu mer. Men att vi från början fått igenom en rejäl satsning tror jag många kommer vara nöjda med.

Också tillgången till bostäder är ett av Ann-Margrethe Livhs ansvarsområden, och det faktum att stora grupper, främst unga och kvinnor, i Stockholm inte kan få en bostad står i fokus för byggsatsningarna.

– Bostadsbolagen ska inte bara fördubbla sitt byggande. Det ska också bli lättare att hyra.

Bland annat planeras förändrade inkomstkrav och införandet av kompiskontrakt och bostadsbolagen ska i december få uppdraget att ta fram förslag till modeller för billigare bostäder. När det gäller ytterstadsområdena framhåller Livh att den nya majoriteten inte kommer använda sig av ord som dialog eller lyft, utan stadsutveckling.

– Stadsdelsnämnderna är motorn i den lokala demokratin. 45 miljoner kronor kommer att gå direkt till stadsdelsnämnderna för att de ska kunna jobba direkt med demokrati och direkt med de grupper som i dag inte gör sin röst hörd, områden där valdeltagandet är lågt.

Ann-Margrethe Livh, V.

På rätt väg

Men hur långt räcker pengarna, kommer de som längtat efter en ny politik att bli nöjda nu?

– Alla kommer aldrig att bli helt nöjda. Det kan jag förstå. För en första budget gör vi ganska stora satsningar, dels har vi höjt budgeten och dels har vi också pengar i kommunkoncernen som vi använder för satsningar, så jag tror att många ändå ser att vi är på rätt väg, säger Ann-Margrethe Livh.

20 miljoner kronor ska gå direkt till att utöka antalet socialsekreterare för att avhjälpa det hårt pressade läget inom socialtjänsten, och även om bristerna i systemet med arbetsvillkoren i hemtjänsten ska utredas finns det åtgärder som planeras direkt. Enligt Clara Lindblom (V) som är personal- och äldreborgarråd kommer de nya satsningarna få direkt effekt.

– I väntan på den här utredningen har jag redan inlett en dialog med äldreförvaltningen om hur till exempel öka kunskapen hos stadens chefer hur de ska lägga scheman för att inte skapa en helt orimlig arbetssituation. Vi tittar både på hur vi ska förbättra inom gällande ersättningssystem med Paragå, många av rapporterna är oroväckande. Sedan hoppas jag att utredningen ska kunna bli klar i vår, men den måste bli bra för det är en stor omorganisation som behövs.

Clara Lindblom, V.

Tystnadskultur

En del av bristerna kan hänga samman med den tystnadskultur som Clara Lindblom fått samstämmiga rapporter om. För att råda bot på den ska en helt ny personalpolitik
tas fram där kärnan är att det är personalen som skapar kvalitet och ska välkomnas att slå larm när de upptäcker oegentligheter. Stockholms stad kommer också att börja med årliga löneanalyser, göra lönekartläggningar och stärka genuskompetensen. Rådet för mänskliga rättigheter kommer att ligga under Vänsterpartiets rotel i stadshuset och Lindblom räknar med ett gott samarbete.

– Jag tror aldrig staden har haft en budget där jämställdhets och likabehandlingsfrågorna varit så integrerade. Vi har sagt att vi redan 2016 ska börja med genusbudgetering och det är en fråga som Vänsterpartiet drivit väldigt länge och är glada att det äntligen blir av. Samtidigt får man komma ihåg att det här är en jättestor stad med en jättestor organisation men min förhoppning är att det kommer att märkas omgående.

Ökat stöd till jourerna

För Sissela Nordling Blanco var det viktigt att få igenom tydliga formuleringar som prioriterar arbetet med våld i nära relationer, såväl förebyggande som när våldet redan är ett faktum. Anslagen till kvinno- och tjejjourerna fördubblas, och långsiktigt stabila förutsättningar för deras arbete ska utarbetas. Hon konstaterar också att den psykosociala ohälsan på stadens skolor är stor. I budgeten ingår satsningar för att stärka elevhälsan, höja hbt-kompetensen på ungdomsmottagningar, skapa fler mötesplatser för unga tjejer och hbtq-personer med mera.

Arbetet med mänskliga rättigheter ska systematiseras, och rådet som Nordling Blanco är ordförande i kommer fungera som en
resurs för stadens alla verksamheter, i vars uppdragsbeskrivningar arbetet mot diskriminering nu finns inskrivet. Rådet ska också ha en folkbildande funktion och fungera som forum för dialog med det civila samhället, och anordna konferenser på relevanta teman.

Sissela Nordling Blanco, Fi.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, att vi tillsammans kommer utveckla Stockholm i en bättre riktning med ett aktivt arbete mot diskriminering och för hållbar utveckling. Jag upplever att våra partier kompletterar varandra på ett bra sätt och tillför kunskap på respektive område. Stockholm kommer att bli ett skyltfönster för vad en feministisk, antirasistisk politik kan innebära och visa att det går in i alla de politiska områden, säger hon.

Som exempel lyfter hon fram att bostadspolitiken är viktig för att bekämpa våld i nära relationer. Många kvinnor har ingenstans att ta vägen när de lämnar en kvinnojour, bland annat eftersom inkomstkrav för att få en bostad inte är anpassade efter kvinnors ekonomi. Fler bostäder och låglönelyftet kan därför enligt Sissela Nordling Blanco ses som insatser för ökad jämställdhet och mindre våld.

I Svenska dagbladet kallar oppositionsborgarrådet Lotta Edholm de rödgrönrosa partiernas beskrivning av den nya bostadspolitiken för ett stort bedrägeri.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV