Prenumerera

Logga in

”Min klädsel, mitt val”

Hundratals män och kvinnor samlades i Kenyas huvudstad Nairobi i måndags, den 17 november, för att marschera under parollen ”Min klädsel, mitt val”. De flesta hade minikjol på sig i solidaritet med den kvinna som attackerades brutalt av en grupp män förra veckan. Demonstrationen mötte arga motdemonstranter.

En mobilfilm spreds i sociala medier i förra veckan och upprörde Kenya. Den visade en kvinna attackeras av ett stort antal män på en busstation i Nairobi. Kläderna slets av, hon sparkades och kränktes. Anledningen till mobbens attack visade sig vara hennes minikjol. Hennes klädsel störde männen helt enkelt. Polisen säger enligt kenyanska tidningar att cirka 90 förövare är gripna för dådet och att utredning pågår.

Liknande attacker har under de senaste tiden upprepats i olika delar av Kenya. Trots att Kenya i övrigt räknas som Östafrikas mest liberala land, har religiösa konservativa krafter blivit allt mer starka och högljudda under de senaste åren. Bland annat anklagas kvinnor för att sakna respekt för moral, att de bryter mot landets egna traditioner och kultur genom att följa ”västerländska” normer.

Männens sinnesro

Måndagens demonstration för rätten att välja sin klädsel mobiliserades av nätkampanjen #MyDressMyChoice. Enligt Kenya Today är tidigare presidentkandidaten Esther Passaris ett av de kända namnen bakom kampanjen. Hon deltog tillsammans med en rad andra kända journalister, feminister och sociala rörelseaktivister deltog på marschen, som följdes av debatter och uttalanden nationellt.

Under demonstrationen i måndags intervjuades ett antal arga motdemonstranter i internationella medier. Några menade att kvinnors korta kjolar inbjuder till våldtäkt och att de ska täcka sig för att männen ska få sinnesro. Enligt Aljazeera English blev stämningen hätsk då tusentals demonstranter, många av dem i minikjol i solidaritet med den attackerade kvinnan, kom fram till den centrala polisstationen för att överlämna ett protestbrev. Där väntade hundratals män. Vissa viftade med bibeln, andra viftade med sönderrivna t-tröjor som en symbolisk varning.

Olika röster

Nderitu Njoka ordförande för den homofobiska och reaktionära organisationen Global Men Empowerment Network i Kenya, fördömde övergreppen men sade till media att han ska se till att en ”anständighetslag” kommer till stånd.

– Konstitutionen har inte en anständighetsparagraf vilket gör det svårt att avgöra vilken klädsel som är anständig och inte. Jag har utarbetat ett lagförslag om anständighet för att lösa detta problem, sade han till The Star.

Även Betty Miyandazi, ordförande för kvinnoorganisationen Maendeleo ya Wanawake med fyra miljoner medlemmar, sade i ett tal enligt Jambo-news att hon fördömer de som sliter kläder av kvinnor.

– Ingen kvinna förtjänar att bli förnedrad på något sätt, men kvinnor måste lära sig grunderna i hur man klär sig anständigt, för att undvika dessa förödmjukelser.

Dessutom fördömde hon demonstrationen den 17 november och sade att hon förväntade sig en annan demonstration.

– Jag blev mycket besviken. Jag trodde att kvinnor skulle använda gårdagens plattform för att skapa medvetenhet om vad anständighet är istället för att sätta på sig minikjolar och hot-pants.

Händelsen har även diskuterats och fördömts i parlamentet. Ledamoten Cecily Mbarire sade ”vem kan avgöra vilken klädsel som är passande”, enligt The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV