SVT:s vallokalsundersökning, Valu, gav Feministiskt initiativ sju procent på valdagen. I valresultatet blev siffran 5, 3 procent, vilket stämde bättre överens med de opinionsundersökningar som presenterats i slutet av valrörelsen. Statsvetaren Maria Jansson har tittat närmare på Valu:n.
Feministiskt initiativ fick 5, 3 procent i valet till EU-parlamentet. Feministiskt Perspektiv har låtit statsvetaren Maria Jansson, titta närmare på valresultatet och Svt:s valundersökning:
– Valresultatet stämde ganska bra med de opinionsundersökningar som kommit dagarna innan. Valu – svt:s valundersökning – bekräftar också tidigare undersökningars resultat att Fi har större stöd bland kvinnor och unga, även om det finns stöd även bland äldre. Enligt valu stödjer exempelvis 4 procent av väljarna över 65 år Fi.
Valu visar också att Fi-väljarna till skillnad från SDs och Piratpartiets väljare inte sticker ut när det gäller frågan om förtroende för svenska politiker och inte heller i fråga om synen på svensk demokrati.
– I dessa frågor placerar sig Fi-väljarna lite mer positiva till politiker och svensk demokratis funktionssätt än V:s väljare och aningen mindre positiva och nöjda än S väljare. Det man kan slå fast är att Fi inte är ett missnöjesparti, menar Jansson.
– Fi-väljare är också betydligt mer positivt inställda till EU än såväl SD:s som V:s väljare.
Valu ställer också frågor som syftar till att jämföra EU-valet med riksdagsvalet. Där kan man konstatera att 73 procent av Fi:s väljare svarat att de skulle rösta på Fi ”om det var riksdagsval idag”.
– Då ska man komma ihåg att valu fick ett högre resultat för Fi än vad som var fallet när rösterna räknats samman. På frågan ”om det var riksdagsval idag” svarade 5,9 procent att de skulle rösta på Fi.
Kommentarerna under valnatten antydde att en moderat valstrategi kommer att bli att varna för ”röda faran” vid tillfällen påpekades därifrån att socialdemokraterna kommer att behöva regera ihop med tre partier som står ”till vänster” om dem.
– Uttalanden om att det största partiet, socialdemokraterna, inte kommer ha majoritet i en sådan pekar också mot att frågan om ett regeringsdugligt alternativ kommer bli ett viktigt kort för alliansens valrörelse.
En strategisk fråga som Fi kommer behöva hantera är att flera kommentatorer och politiker undrade hur de skiljer sig från vänsterpartiet, detta med anledning av att valu visar att de flesta av Fi:s väljare placerar sig själva ”till vänster” snarare än i mitten och till höger:
– Även om det är strategiskt viktigt för Fi att visa att man skiljer sig från vänsterpartiet i politiska frågor, så tror jag att svaret på varför det går bra för Fi främst beror på att organisationen är relativt ung och vital. Inte för att Fi saknar interna motsättningar, men diskussionen inom partiet handlar om hur och vilken feministisk analys som ska göras, snarare om huruvida en feministisk analys ska göras. Ur det perspektivet är det inte konstigt att Fi lockar unga aktivistiska väljare. Här finns ännu utrymme att vara med och forma partiet, både organisatoriskt och politiskt.