Startsida - Nyheter

Möte med legendariska Radio Ellen-grundaren Isa Edholm

Isa Edholm är producenten bakom det populära feministiska programmet Radio Ellen som började sändas i P1 i början på 80-talet. Programmet var något banbrytande, både till innehåll och form.

– När vi startade upp Radio Ellen sa vår chef att det är tio år sent.

Jag träffar Isa Edholm på en lång fika hemma i hennes lägenhet i Kalmar.

Hon berättar hur hon halkade in på radiobanan genom att hennes granne tyckte hon skulle passa bra i radio. Efter viss tvekan började Isa Edholm trots allt att frilansa för Sveriges Radio. På 1970-talet började hon intressera sig för den feministiska vågen, och ställde sig frågan varför den just går i vågor och inte finns där konstant. Tillsammans med två kollegor fick Edholm chansen att göra tre program med feminism i fokus.

– Jag lärde mig så mycket under den resan. Saker som jag inte hade haft en aning om och då var jag ändå över 40 år och gått igenom både det ena och det andra, säger Isa Edholm.

Det var efter den här programserien som idén föddes till Radio Ellen.

– Kvinnorörelsen var väldigt färgrik på den tiden, med färglada banderoller och sånt, skrattar Edholm.

I tretton år, från början på 80- till början på 90-talet, sändes Radio Ellen och programmet fick många svenskar att sätta sig vid radion. Radoprogrammet var nytänkande både innehållsmässigt men också produktionsmässigt.

– Vi släpade in soffor i studion och hängde upp mikrofonen i tyglampan, för att ingen skulle känna sig hämmad av att få en mick upptryckt i ansiktet.

Isa Edholm minns att reaktionerna efter första programmet var positiva. Visst fanns det dem som gjorde sig lustiga över programidén, men överlag var det mest hejarop som hördes. Än i dag, nästan 20 år efter att sista programmet sänts, så får Edholm höra av gamla lyssnare hur uppskattat programmet var.

Medielandskapet har på några få år ändrats drastiskt. På Radio Ellen kom redaktionen på idén att skicka ut en sammanfattning om programmens innehåll till bland annat tidningar, så de kunde recensera och hitta citat. Isa Edholms chef tyckte annorlunda.

– Ni är här för att sända radio, inte skriva, sa chefen till mig.

Nu ser det annorlunda ut än på Radio Ellens tid. Journalister som i dag utbildas på landets skolor ska helst av allt både kunna skriva, fotografera och hantera radio- och teveteknik.

Isa Edholm tror ännu på separatistiska rum i vårt medielanskap, när mainstream-medierna har brister.

– Mainstream är bra när det väl slagit igenom, men det kan också vattnas ur. ”Vi hade något om kvinnor igår, så vi behöver inte ha något i dag”.

Hon tror på program som inspirerar och lär ut till andra, men det får inte bli något för udda, som bara några få håller på med. I dag finns inget som liknar Radio Ellen på Sveriges Radio-tablån. Edholm tycker att det är konstigt att ingen organiserar sig och startar upp något liknande, men hon menar även att det är viktigt att inkludera.


Isa Edholm visar en pärm med klipp från Radio Ellen-eran.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV