Startsida - Nyheter

N-ordet användes i humorinslag under Södra Teaterns valvaka

Under söndagen arrangerade Södra Teatern en valvaka i samband med att konstgruppen Ful och The Knife spelade succékabarén Europa Europa. SVT:s valvaka sändes därefter utan ljud och fyra komiker hade bjudits in för att hålla i varsin stå upp-show. En komiker använde n-ordet i ett skämt, berättar Brinda Gangopadhya Lundmark som var närvarande under kvällens valvaka.

Han stod på scen medan skärmen i bakgrunden visade det ökade stödet för SD och skämtade om n****bollar. Han sade att personer som säger ordet n-boll borde sättas i fängelse om de så väl vill använda det, men att han själv sade det var det ingen som reagerade på.

Brinda Gangopadhya Lundmark lämnade därefter valvakan.

– Jag blev upprörd och gick därifrån. Övervägde att säga till arrangörerna, men i den stunden orkade varken jag eller mina rasifierade vänner ta fighten. SD:s 13 procent på skärmen bakom talade sitt tydliga språk.


Ville peka på andras dubbelmoral

Komikern Erik Löfmarck bekräftar att han har använt ordet på scen. Löfmarck menar att han brukar säga n****boll för att visa på hur dumt det är när människor kräver sin rätt att använda ordet själva.

– Jag brukar aldrig använda ordet annars. Folk som inte förstår att det är kränkande har jag ett problem med. Men om sammanhanget är en kritik av själva användandet så tycker jag att det är okej. Det måste vara varför man använder ordet, om man vill peka på en dubbelmoral hos människor.

Hans eget användande av ordet faller inte in under samma tanke om dubbelmoral, menar han.

– Det är en komplicerad fråga. Men jag tycker det är befogat om man använder det i ett kritiskt syfte.


Övergrepp oavsett avsikt

Erik Löfmarck är förvånad över att användningen av n-ordet har väckt reaktioner.

– Jag tror att man då inte har förstått sammanhanget, eller hört hela skämtet. Jag kan tänka mig att man hör ordet och inte resten sedan. Jag tycker man ska kunna använda de ord man vill, men sammanhanget är det egentligen relevanta.

Nasim Aghili, manusförfattare och regissör bakom Europa Europa som hade visats tidigare under samma kväll tycker att komikern borde be om ursäkt.

– Jag håller med henom om att när någon använder ordet så hör en ingen annat. För det som sker är ett övergrepp, när en hör ordet, speciellt från en vit person. Jag tycker inte att det är acceptabelt att använda sig av ett rasistiskt språk. Det är viktigt att poängtera att det sker ett rasistiskt övergrepp, oavsett avsikt. Det är vanligt att argumentet om intentionen sammanfaller med att det är vita personer som begår rasistiska övergrepp med ”goda intentioner”. Det är också extremt viktigt att poängtera att vi helt måste sluta använda n-ordet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV