Nyheter

Nederländerna uppmanas ge akut hjälp till hemlösa

I dag uppmanade en grupp FN experter inom mänskliga rättigheter den nederländska regeringen att ge hemlösa immigranter akut hjälp innan jul. Det handlar om hjälp som mat, kläder och sängplats. Nederländerna har vägrat att ge hjälp trots kritik från människorättsorganisationer.

Nyligen nekade den holländska regeringen ett budgetstöd från 60 kommuner som ville ha 15 miljoner euro i stöd för att hjälpa invandrare i behov under de kommande vintermånaderna.

Philip Alston, rapportör från FN, menar bland annat att hjälpa invandrare som lever på gatan inte handlar om en fråga om välgörenhet utan en tillgång till nödhjälp är en rättighet och regeringen i Nederländerna är under en internationell rättslig skyldighet att lämna det.

Europeiska kommittén för sociala rättigheter beslutade nyligen att Nederländerna bryter rätten till nödhjälp av hemlösa immigranter i två separata fall. Trots det här meddelande den nederländska regeringen att de inte ska vidta några åtgärder förrän en kommitté för europeiska ministrar formellt stödjer besluten 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV