Startsida - Nyheter

Neta Norrmo utsedd till första Anna-pristagaren

I onsdags vid Umåes europeiska filmfestival delades Anna-priset ut för första gången i historien. Bakom priset står bland andra Women in Film and Television (WIFT), ett politiskt obundet internationellt nätverk som eftersträvar rättvis representation i film- och tv-branschen, och UN Women Sverige. Syftet är att bidra till förverkligandet av kvinnokonventionen.

Priset består av ett stipendium på 90 000 kronor som i år går till kulturjournalisten Neta Norrmo för dokumentärfilmen om Women on Walls, som skildrar konstnärer i Egypten och hur de använder gatans bilder för att väcka frågor kring kvinnans roll i det offentliga rummet.

Juryn bestod av Anna Croneman, filmproducent, Anna Carlsson, ordförande i Teaterförbundet, och Anna Wahl, genusforskare. De angav följande motivering:

”Neta Norrmos film Women on Walls är intressant ur flera aspekter. Den tar upp feministiska teman och feministisk aktivism, vilket gör närheten till kvinnors mänskliga rättigheter påtaglig. Dessutom innehåller den berättelser om kvinnliga konstnärer och deras villkor. Filmen används för att föra diskussionen om ”bildvärlden i det offentliga rummet” vidare i olika sammanhang, vilket också är i linje med priset. Projektet tar upp feministisk aktivism, kroppslig integritet samt individuella fri- och rättigheter som en del av strukturella villkor helt i linje med FNs kvinnokonvention artikel 1, 2 och 3.”

Totalt hade 82 kvinnor och 8 män sökt stipendiet. Filmen Women on Walls har svensk premiär på Göteborg International Film Festival 2015. Bakom priset står även Svenska Filminstitutet och de fem filmregionerna Stockholm/Mälardalen, Filmpool Nord, Film i Väst, Film i Skåne, Film i Västerbotten samt SVT Umeå och Stieg Larssonstiftelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV