Professor Amina Wadud är känd för att hon som den första kvinnan som i ett större och offentligt sammanhang ledde män och kvinnor i muslimsk bön i New York 2005. Nu är hon i Malmö för att delta i Nordiskt forum. Feministiskt Perspektiv har träffat henne och här är ett smakprov på en längre intervju som kommer publiceras senare.
Amerikanska Amina Wadud är professor i islamologi, har bott och verkat i länder som Libyen, Egypten, Malaysia och Indien och har i flera årtionden drivit frågan om vikten av att kvinnor läser Koranen för att få fram ett kvinnoperspektiv på den heliga texten. Hon har skrivit flera böcker på temat som Qur’an and Woman: Rereading the Sacred Text from a Woman’s Perspective som kom ut i slutet av 1990-talet och Inside the Gender Jihad: Women’s Reform in Islam från 2006.
– När jag först påbörjade mitt arbete så låg fokus på huruvida det spelade någon roll att kvinnor läste texten eller inte. Och svaret är ja. Skälet är att vi har olika erfarenheter som kvinnor och som män, inte minst på grund av patriarkatet som ger män privilegier och som sätter mäns sätt att vara, tänka och göra saker främst, säger Amina Wadud när vi ses i foajén på Scandic Triangeln i centrala Malmö för att tala om feminism, islam, tro och kamp för social rättvisa.
– Perspektiven behöver inte stå i motsättning till varandra, men erfarenhet säger något om vad det innebär att vara människa. Om det enda sättet vi tänker på vad det innebär att vara människa är från en mans perspektiv så kommer det att finnas luckor. Så jag menade att det fanns möjliga luckor också i hur vi har förstått en text som är 1400 år gammal, om vi under 1 300 år bara har har haft ett manligt perspektiv så finns det antagligen saker som vi har missat.
Social rättvisa är något som går som en röd tråd i Amina Waduds liv och gärning. Som tioåring tog hennes far, metodistpastor, med henne till den historiska medborgarrättsmarchen till Washington under ledning av Martin Luther King 1963.
– Det var hett och det fanns ingen skugga och jag förstod inte allt som sas av den långa raden talare men det var ett avgörande ögonblick, säger Amina Wadud som ser strävan efter social rättvisa för alla som en central del inom islam.
En längre intervju med Amina Wadud kommer att publiceras i senare nummer av Feministiskt Perspektiv.