Prenumerera

Logga in

#nf2014: MP vill ha genusperspektiv på politiken

Kortare arbetsdag för anställda inom äldreomsorgen, tredelad föräldraförsäkring och lagstiftad kvotering. Det är några av punkterna i Miljöpartiets feministiska politik som presenterades på Nordiskt forum

All politik på alla områden ska genomsyras av en feministisk politik. Det menade de båda ekonomiska talespersonerna Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S) under ett samtal om Miljöpartiets förslag för en feministisk politik.

– Varenda minister, statssekreterare och politisk sekreterare ska vara feministisk, sade Magdalena Andersson.

Per Bolund tryckte på att Miljöpartiets politik är feministisk, vilket bland annat avspeglar sig i att partiets budgetförslag i större utsträckning gynnar kvinnor än män.

– Vi har gjort stora prioriteringar på välfärden. När omsorgen brister är det framförallt kvinnor som tvingas gå ner i tid eller sluta arbeta för att hand om anhöriga. Under den kommande mandatperioden vill vi till exempel tillföra 20 miljarder extra från staten till kommunerna, för att exempelvis löner och kvalitet inom äldreomsorgen ska kunna höjas, sade han.

Årliga lönekartläggningar igen
– Därför har vi finansierat en sänkning av arbetstiden i äldreomsorgen och att fler ska kunna jobba där för att kvaliteten ska bli bättre. Vi måste bryta de dåliga arbetsvillkoren, sade Per Bolund.

Båda partierna vill också arbeta för att minska löneskillnaderna, bland annat genom att återinföra krav på årliga lönekartläggningar.

– Nu står löneskillnaderna och stampar på samma nivå och inkomstskillnaderna har blivit större. Vi är kritiska till att regeringen aktivt minskat kravet på det viktiga redskapet lönekartläggning. Det är som att låta bli att få kunskap för att slippa agera. Vi vill också att DO ska få mer kraft och resurser till att driva ärenden, sa Per Bolund.

De båda ekonomiska talespersonerna var också överens om att bolagsstyrelserna måste bli mer jämställda, men medan Miljöpartiet vill lagstifta direkt, vill Socialdemokraterna lagstifta ”om ingenting händer”.

Tredelad föräldraförsäkring

De båda partiernas feministiska politik skiljer sig också åt när det gäller familjepolitiken. Per Bolund och Magdalena Andersson var båda överens om att vårdnadsbidraget ska avskaffas och om att utvecklingen mot en jämn fördelning i uttaget av antalet föräldradagar måste gå snabbare. Men Magdalena Andersson sa att hon inte bryr sig om hur lösningen för en jämställd föräldraledighet ser ut, det viktiga är att det sker, medan Per Bolund sa att Miljöpartiet vill se en tredelad föräldraförsäkring.

– Men målet är att uttaget ska fördelas lika mellan män och kvinnor. Dessutom måste myndigheter få nya uppdrag att jobba för jämställdhet, sa han och syftade på att regeringen tagit bort Försäkringskassans tidigare uppdrag att verka för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Han tryckte också på vikten av att jämställdhetspolitiken inte ses som ett eget isolerat område som hänvisas till en bilaga när budget ska läggas.

– Jämställdhetsperspektivet måste hela tiden vara närvarande när man lägger en budget. Det duger inte att bara göra en analys av hur budgeten slog i efterhand, sa han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV