Startsida - Nyheter

#NF2014: Nedräkningen har börjat

I måndags var det precis en månad innan Nordiskt Forum startar. 5000 biljetter är sålda och över 400 programpunkter inplanerade. Arbetat med att ta fram ett slutdokument har processats under våren och nu bjuder arrangörerna in för fler förslag.

Nedräkningen till Nordiskt Forum fortsätter, i takt med att feministiska frågor uppmärksammats alltmer under våren. I dag är det precis en månad kvar tills konferensen drar igång. Hittills har närmare 5000 deltagare anmält sig och programmet är i princip fullbokat. För den som redan nu vill bidra till utformningen av slutdokumentet finns ett utkast tillgängligt på webben, dit förslag mottages.

– Det finns ett jättestort intresse, och vi är jätteglada att det nu äntligen händer, säger Maria Almström, kommunikationsstrateg för Nordiskt Forum.

Trycket på att medverka har varit stort, och arrangörerna har blivit tvungna att sätta stopp för vissa aktiviteter, både i det öppna programmet och på de fyra scenerna. Maria Almström uppskattar antalet programpunkter till ungefär 400, ”det är massivt”.

Gratis boende i skolor

Konferensen har gott understöd. Till exempel erbjuder Malmö stad deltagare gratis boende i skolor, och antalet volontärer som anmält intresse har varit över förväntan.

– Vi får jättemycket hjälp, säger Maria Almström.

Under Nordiskt Forum kommer ett slutdokument att överlämnas till Nordens jämställdhetsministrar och chefen för UN Women. De 200 kvinnoorganisationer som står som initiativtagare till Nordiskt Forum har via sina paraplyorganisationer tillsammans arbetat fram ett utkast till slutdokument. Detta finns sedan några dagar tillgängligt på webben. Både privatpersoner och organisationer kan inkomma med synpunkter och förslag fram till forumets början.

En övning i demokrati

– Sedan fortsätter arbetet under forumets gång, och vi kommer att ha rapportörer som samlar in nya förslag som kommer upp i det nordiska programmet, förklarar Maria Almström. Tillsammans med det som kommer in via webben lämnas det sedan över till en textkommitté som gör en snabb omarbetning på plats, innan överlämningen sker.

Enligt Almström har det varit en omfattande process att ta fram utkastet, eller som hon uttrycker det, en övning i demokrati.

– Det rör sig om fem länder med olika agendor och situation. Det här är vad de har kommit fram till hittills.

Hur precisa krav kommer det att handla om?

– Det beror på vad som kommer in. Får vi in specifika krav på detaljnivå så tar textkommittén ställning till det. De får titta på om det är ett bra förslag som kan funka i alla länder, eller föreslå det för länder där det är genomförbart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV