Nyheter

#nf2014: Pappagrupper i Ryssland vill motverka våld

Sergey Zakharov berättade om arbetet med pappagrupper tillsammans med Vidar Vetterfalk som är internationell projektledare för Män för jämställdhet. Om pappagrupperna i Sverige möttes av skepticism när de uppstod på 80-talet var en sådan tanke än mer kontroversiell i Ryssland. Men liksom som här visade det sig att intresset var stort när möjligheten väl uppkom för fäder att mötas och prata om föräldrarollen.

Papparollen i Ryssland har inneburit ytterst sparsam kontakt mellan pappa och barn; pappa är i det flesta fall inte mycket mer än en ryggtavla. Genom arbetet i pappagrupperna vill man få fäder att vända sig om och möta barnet, och intresset har alltså varit överväldigande. Zakharov poängterar att verksamheten inte är isolerad från kvinnor, utan att det handlar om att ta med sig erfarenheter från mötena till hemmet och diskutera med sin partner, och vice versa. Grupperna har ofta i ett första skede uppstått inom mödravårdscentralers verksamhet, och de syftar även till att komma till rätta med problemet med våld i hemmet.

För det arbetet brinner Marina Pisklakova-Parker, som driver ANNA (National Center for the Prevention of Violence). ANNA bedriver ett flertal kampanjer, varav många riktar sig till skolungdomar, men organisationen har också haft ett samarbete med den ortodoxa kyrkan. En hård nöt att knäcka, men Pisklakova-Parker förklarar att det finns djupt sittande kulturella aspekter på våldet mot kvinnor i Ryssland som går tillbaka ända till 1500-talet. ”Domostroi” var en sorts regler för hushållet som innebar att kvinnan skulle kuvas medelst våld, och sedan följas av uppskattning. Det gav upphov till devisen ”han slår dig, för att han älskar dig”.

Detta är en föreställning som ANNA arbetat grundligt med att förändra, genom affischkampanjer och genom att hålla kurser för prästerskapet. Enligt Marina Pisklakova-Parker enorma framsteg skett, och hon menar att man inte ska rädas oväntade allierade, som i det här fallet den ortodoxa kyrkan. Och som hon replikerar på en kommentar från publiken, är du aktivist så slutar du helt enkelt inte kämpa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV