Startsida - Nyheter

#NF2014: Programmet tar form

I veckan presenterades en rad nya programpunkter inför den den stora satsningen Nordiskt Forum som äger rum i Malmö i mitten av juni. – Det har varit ett enormt tryck på att vara med, säger Caroline Matsson, konferensgeneral. Det märks att frågor om feminism, jämställdhet och kvinnors rättigheter är heta i hela Norden just nu.

Med fyra månader kvar till Nordiskt Forum presenterades i veckan en första skiss över programmet. Intresset från det civila samhället, myndigheter och privatpersoner har varit stort, enligt arrangörerna, vilket kommer att avspegla sig i ett ”brett och mångfacetterat” program.

Konferensen är indelad i ett antal parallella program förlagda till forumets olika scener. Arenaprogrammet, med undertiteln Great Actions, Great Ideas, är som namnet antyder förlagt till Malmö arena. Stjärnakademiker, toppolitiker, aktivister, debattörer och kulturprofiler som Sofi Oksanen, Catharine MacKinnon, Gudrun Schyman, Devrim Mavi, Yvonne Hirdman och Ali Esbati uppenbarar sig för brandtal, samtal och evenemang. Här finns programpunkter med rubriker som Feminism in labour, Run the world!, Papa don’t preach och Feminist futures.

Det Nordiska Huvudprogrammet har till uppgift att få fram det slutdokument som ska lämnas till Nordens regeringar och äger rum på de scener som fått namnen Södergran, Wägner och Qvam. Programmets teman bygger på FN:s Kvinnokonvention och Beijingplattformens tolv punkter. Exempel på teman är Feministisk ekonomi – ekonomisk och social utveckling, Fred och säkerhet, Ny teknologi och media och Våld mot kvinnor och flickor. Temana diskuteras i två steg: Problemformulering, utmaningar och status följt av Lösningar, strategier och krav.

Huvudprogrammet och Arenaprogrammet planeras av arrangörerna, det vill säga 200 kvinnoorganisationer i Norden. Vid sidan av dessa finns det öppna programmet, där både civilsamhälle och myndigheter deltar med egna arrangemang, som dock ska ha anknytning till något av de tolv temana. Här kommer initiativen från kommuner och landsting, i synnerhet Malmö stad, sjukhus, universitet, kvinnojourer, politiska partier, Svenska kyrkan och ideella organisationer och många andra.

Bland de programpunkter som nu presenterats finns exempelvis följande: Islamofobin och kvinnors utsatthet i det offentliga rummet arrangerat av Diskrimineringsombudsmannen, Perspectives from Russia arrangerat av Svenska institutet och Hållbar tillväxt – med jämställdhet som drivkraft arrangerat av Tillväxtverket.

Från mindre aktörer hittar vi Kvinnor och ledarskap i Svenska kyrkan som arrangeras av bland annat Svenska Kyrkan i Lunds stift och What’s in it for me? Därför behövs feministteologin! med Nordisk Ekumeniska Kvinnokommitte. Därtill Hur jämställd är den sverigefinska kvinnan i hemmet? anordnat av Sverigefinskt Kvinnoforum, Writers read Writers med Ideella föreningen Coras Vänner och My body, my rights med Amnesty International.

– Det har varit ett enormt tryck på att vara med, säger Caroline Matsson, konferensgeneral. Det märks att frågor om feminism, jämställdhet och kvinnors rättigheter är heta i hela Norden just nu. Det finns ett antal platser finns kvar, så alla ni som filar på en programidé eller saknar något i det befintliga utbudet uppmanas höra av er!

Vill en synas i programtidningen så är 28 februari deadline för att anmälan, men det finns även efter det möjlighet att anmäla program och utställningar i mån av plats.
Sedan en tid upplåts också ett antal fria scener, bland annat aktivistscenen Parks och forskarscenen Curie. Där är programmet ännu inte fastlagt. Det finns också ett scenkonstprogram och ett filmprogram, som liksom Arenaprogrammet och Huvudprogrammet utformas av arrangörerna. Kulturprogrammet offentliggörs senare denna månad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV