Startsida - Nyheter

#nf2014: ”Sverige ska bli bäst på jämställdhet igen”

Stefan Löfven fick hålla första presskonferensen på Nordiskt Forum. Strax innan forumet invigdes presenterade socialdemokraternas ledare 15 punkter för jämställdhet under kommande mandatperiod. Han inledde med att slå fast att Sverige ska bli bäst i världen på jämställdhet.

I handlingsprogrammet utlovar socialdemokraterna bland annat att omgående återinföra årliga lönekartläggningar, minska RUT till 25 000 per år samt öka underhållsstödet för ensamstående föräldrar.

Stefan Löfven lovade också att hota med utredning om kvotering i bolagsstyrelser om inte näringslivet själva kommer till rätta med den skeva könsfördelningen under året.


Tror du personligen att en förändring är möjlig på så kort tid? Borde ni inte föreslå kvotering direkt?

– När det gäller bolagsstyrelser så har de som jag sagt mycket att bevisa, men vad jag säger nu är att det ska utvärderas 2015. Men det är klart, ser vi inte där att här tas det rejäla kliv åt rätt håll så kommer vi påbörja arbetet mot lagstiftning så det ska vara klart i så fall inom nästa mandatperiod.

Stefan Löfven vill också sätta tydligare mål för könsbalanseringen inom akademin, men också se över fördelningen av forskningsanslagen och utdela bonus till de universitet som visar framgångar i en jämställd rekrytering. Ett annat område där lagstiftning diskuteras som jämställdhetspolitisk åtgärd är föräldraledigheten:


Kan vi vänta oss fler öronmärkta pappamånader?

– Det som är viktigt för oss det är att åstadkomma resultat så under nästa mandatperiod ska vi ha ett mer jämställda uttag av föräldraförsäkringen och då utesluter vi inte att man måste viga ytterligare månader åt den ena föräldern men jag vill också titta på en ytterligare möjlighet. Den nuvarande jämställdhetsbonusen fungerar inte, den är krånglig och ger för dålig effekt. Så det kan finnas andra sådana incitament man kan ta till, svarade Stefan Löfven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV