Startsida - Nyheter

Kritik mot Putin lönlös om den sker i tysthet

Att kritisera Rysslands regering för brott mot mänskliga rättigheter bakom stängda dörrar är en lönlös strategi. Omvärlden kan påverka president Vladimir Putin men då måste det ske öppet. Det var budskapet när ryska Pussy Riot höll presskonferens i Nederländerna i fredags.

– Det du säger till herr Putin och hans kollegor bakom stängda dörrar på deras kontor kommer att höras, de kommer att nicka men sedan kommer de att glömma allt du sagt. Men om du säger samma sak offentligt så sätter det spår, sade Nadezjda Tolokonnikovapresskonferensen som arrangerades av människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International i samband med besök av två av medlemmarna i Pussy Riot i landet då de bland annat togs emot av landets utrikesminister Frans Timmermans.

Situationen i Ryssland presenterades kort av Human Rights Watch, HRW:s ställföreträdande chef för Europa och Centralasien, Rachel Denber. Hon har bevakat utvecklingen av människorättssituationen i Ryssland i över 20 år för HRW:s räkning och hon sade att situationen var värre än den någonsin varit i landet under den post-Sovjetiska eran.

Bakslaget för de mänskliga rättigheterna kom efter de stora massprotesterna i landet 2011, då folk i Moskva och flera andra städer gick ut och kritiserade Vladimir Putins manövrerande för att åter inta presidentposten. Makten i Kreml kände sig då så pressade, sade Rachel Denber, att man lade fram strategier för att trycka ner kritiken men också för att polarisera ett redan polariserat samhälle. Utländskt finansierade icke statliga organisationer, NGO:s, och hbtq-folk, var de första två grupperna som valdes ut som fiender till staten, den tredje gruppen var migrantarbetare.

– Det är mig veterligen första gången sedan 1993 som det varit en homofobisk kampanj i landet. Det är inte så att Ryssland välkomnade hbtq-folk innan det, men det drevs heller inga kampanjer, och så ser man plötsligt det här, som jag menar är en del i ett försök från Kremls sida att samla konservativa krafter över hela landet och mobilisera dem, sade Rachel Denber under presskonferensen.

Nederländerna bryter trend

Nederländerna har kritiserats av människorättsaktivister för att de genom att skicka en stor delegation med hög representation av både premiärminister och idrottsminister, samt av kungaparet, skänker legitimitet genom sin närvaro. Flera länder har valt att tona ner sin närvaro i Sotji som en markering mot den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i landet.

USA meddelade innan jul att varken president Barack Obama, vice-minister Joe Biden eller någon minister ingår i delegationen. Däremot ingår flera öppet homosexuella tidigare idrottare som är stora gayikoner, något som har tolkats som en markering mot president Putin. I Sverige har statsminister Fredrik Reinfeldt aviserat att han inte kommer att närvara vid OS, kultur- och idrottsminister kommer att vara på plats men inte på invigning eller avslutning, och det svenska kungaparet kommer att vara där under tre dagar. Även Frankrikes Francois Hollande, Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron har valt att inte närvara.

De två medlemmarna av Pussy Riot Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina släpptes innan jul förra året efter att ha suttit två år i ryska fängelser. De släpptes cirka två månader tidigare än beräknat efter att det ryska parlamentet röstat för en benådning som Nadezjda Tolokonnikova genast avfärdade som ett PR-trick inför OS i Sotji. Under presskonferensen i Nederländerna beklagade de beslutet att skicka den stora nederländska OS-delegationen till Sotji, men sade att de förstod att det var för sent att dra tillbaka den. De betonade dock vikten av att delegationen under sin vistelse i Ryssland gör vad de kan för att synliggöra kränkningar av mänskliga rättigheter och att tala öppet om det.

– Jag vill påminna delegationen som åker till Sotji om de politiska fångarna och uppmana dem att komma ihåg att om ingen åtgärd vidtas nu, om inga stora petitioner undertecknas nu, om inga sanktioner tas, då kommer de som nu väntar på rättegång dömas till fängelsestraff som är två-tre gånger längre än de vi fick, sade Maria Aljochina.

Internationell press hjälper

Det har från nederländskt håll meddelats att delegationen kommer att möta människorättsaktivister under tiden i Sotji, något som Nadezjda Tolokonnikova välkomnade och underströk vikten av att länder som Nederländerna som har ett gott rykte vad gäller mänskliga rättigheter står upp för dessa i sammanhang som OS.

– För oss politiska aktivister som fängslas för vad vi säger, som inte har någon yttrandefrihet, är det viktigt att det finns länder som Nederländerna som prioriterar mänskliga rättigheter.

– Vi är tacksamma över att regeringsrepresentanter påminner folk om prioriteringen av mänskliga rättigheter. Det hjälper oss, vi behöver det, och snälla tro inte att det inte påverkar, sade hon.

Pussy Riot besökte Sverige på ett blixtbesök och delade ut pris på Gaygalan. Här med författaren Mian Lodalen.

De två Pussy Riot-medlemmarna har haft ett intensivt schema den senaste tiden med besök i många länder. I måndags var de på blixtvisit i Stockholm och Gaygalan där de delade ut priset för årets Homo/Bi/Trans till fotbollsspelaren Nilla Fischer som blev årets Homo. Pussy Riot förklarade att de uppskattade tolkningen av den ryska nationalsången Live and Let Love i regi av Sean Kelly som har spridits på sociala medier den senaste tiden rapporterar QX. Författaren och journalisten Mian Lodalen träffade dem som hastigast innan de var tvungna att ge sig av mot nästa anhalt New York.

– Jag sade att de har ett stort stöd i Sverige, att vi är många som har följt och följer dem, säger Mian Lodalen till Feminisitiskt Perspektiv.

Det var tidningen QX som lyckades få de två medlemmarna av Pussy Riot till Sverige, något Mian Lodalen vill ge en eloge för, eftersom hon menar att de är några av världens just nu modigaste människor.

– Rysslands sak är vår, kampen är global och vi är många som står bakom och bredvid dem i deras kamp.

Besökte Gaygalan i Stockholm

Innan dess har Pussy Riot varit på Irland där de bland annat träffade sångerskan Sinéad O’Connor som varit en stor supporter av punk-konstnärs-aktivistkollektivet och som året de greps rakade in namnet Pussy Riot och skrev ett öppet brev till president Putin med en vädjan om att de skulle släppas fria.

På onsdagen framträdde Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina under en stödkonsert för Amnesty International i New York och krävde ett fritt Ryssland, ett Ryssland utan Putin. De introducerades av Madonna:

– Det är dags för resten av världen att vara lika modiga som Pussy Riot, att stå upp mot människor som president Putin, andra ledare och organisationer som inte respekterar mänskliga rättigheter och vidmakthåller förtryck, diskriminering och orättvisa i alla former. Vi har en moralisk skyldighet att stå upp för var och en som förföljs, oavsett om det sker längre ner på gatan där vi bor eller på andra sidan världen, ropade Madonna till jubel, applåder och ett stort antal ”hell yeah”.

Konserten hölls i Brooklyn, men förklarade The Guardian inför konserten, Pussy Riots kritiker fanns även här. Serge Lukianov, präst i den rysk-ortodoxa kyrkan i New York har uttalat sin förfäran över att Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina mottas ”som hjältar”. Deras framträdande har också kritiserats internt inom Pussy Riot, som kritiska medlemmar inte anser stämma överens med kollektivets ideal, enligt en artikel i Göteborgsposten.

Pussy Riot dömdes i augusti 2012 för att tidigare under året ha genomfört en nu över världen välkänd punkbönperformance i en katedral i Moskva i protest mot Putins regim. Prästen menade att genomföra något sådant i en kyrka, synagoga eller moské inte är något ärofullt utan ”sataniskt”.

Under sin i USA-resa ska Pussy Riot-medlemmarna också besöka amerikanska fängelser för att granska hur fångar behandlas där. Enligt Nadezjda Tolokonnikova ska de besöka flera fängelser i delstaten New York och bland annat besöka ett högsäkerhetsfängelse för kvinnor. Även vid tidigare besök nyligen i Paris och Amsterdam har de besökt fängelser.

I samband med OS-invigningen i morgon fredag arrangerar Mums Mums, grundat av Petter Wallenberg, en stor fest till stöd för Russian LGBT Network på Moderna Museet en fest ”för alla som inte är välkomna i Putins Ryssland”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV