I år firar Roks 30 år vilket firades med jourer och vänner och en nyutgiven skrift i Stockholm förra helgen. På plats fanns också ”Nora” från den uppmärksammade radiodokumentären Den fastspända flickan som hyllades med stående ovationer när hon tog emot priset Årets kvinnogärning 2013.
I år firar Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, 30 år. Den 22 november bjöd organisationen medlemmar och vänner på jubileumsfest i Stockholm.
– Jag är så glad att ni är här – alla ni systrar som gått före och trampat upp stigen med ert arbete mot mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. Alla ni systrar som kommer att fortsätta trampa stigen så den blir längre och rakare, med ert fortsatta arbete mot patriarkatets konsekvenser. Och alla ni samverkanspartners som med er kunskap och expertis har breddat stigen för kvinnors och tjejers rättigheter, sade Roks ordförande Karin Svensson i sitt välkomstanförande till de drygt 130 gästerna på jubileumsfesten.
De första kvinnojourerna i Sverige startade i Stockholm och Göteborg 1978 och sex år senare, 1984, bildades Roks. 1996 startade Sveriges första tjejjour i Stockholm, och 2000 bytte riksorganisationen namn för att inkludera även tjejjourerna.
Till jubileumsfesten kom jourkvinnor och jourtjejer från hela Sverige, vänner och samarbetspartners till organisationen.
– Festen var full av feministpepp och inspiration till att orka arbeta vidare mot mäns våld mot kvinnor, och för kvinnor och tjejers rättigheter. Höjdpunkten var givetvis utdelningen av Årets Kvinnogärning, som Roks delat ut sedan 1999, säger Karin Svensson.
Årets kvinnogärning för 2013 tilldelades ”Nora” från SR-dokumentären Den fastspända flickan. Hon fick stående ovationer när hon tog emot priset på plats.
– Det här kommer att ha stor betydelse för mig, och jag hoppas att det jag har gjort kan göra skillnad för kvinnor och tjejer, sade ”Nora”, i sitt tacktal.
På 30-årsfesten lanserades också antologin Kamp och systerskap. Roks 30 år som alla deltagare fick i gåva.
Ordförande Karin Svensson blickade också framåt och svårigheter kvinnojoursrörelsen står inför:
– Vi har flera stora utmaningar framöver, bland annat frågan om upphandling, där vi ser att det är helt tokigt att upphandla ideologi och att politiken inte kommer till handling när det gäller alla tjejer och kvinnor som blir sexuellt utnyttjade, våldtagna och utsatta för incest. Det är helt absurt att vi i Sverige i dag fortfarande skuldbelägger kvinnans beteende och uppträde vid övergrepp, både fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt.